Ovo povrće i voće najčešće izaziva trovanje hranom

14.08.2025

17:00

Komentari:

0
Ово поврће и воће најчешће изазива тровање храном
Foto: Pixabay

Trovanje se događa kada pojedemo hranu kontaminiranu štetnim bakterijama, parazitima, virusima ili toksinima. Ovaj problem izaziva razne simptome, najčešće bolove u stomaku, dijareju, povraćanje, mučninu i gubitak apetita. Trudnice, mala djeca, stariji, osobe sa hroničnim bolestima su u većem riziku od trovanja hranom, a još toplo vrijeme nikako ne ide ovoj situaciji u prilog.

Obično obratimo pažnju na meso, mesne proizvode, kao i mlijeko i mliječne proizvode, ali opasnost vreba od naizgled bezazlenih namirnica kao što su salata, brašno. U nastavku pročitajte na koje namirnice posebno treba obratiti pažnju.

Zelena salata

Salata i uopšte listasto povrće mogu biti kontaminirani štetnim bakterijama kao što su ešerihija koli, salmonela i listerija. Ovo se može dogoditi u različitim fazama lanca snabdijevanja - kontaminacija dolazi od nečiste vode i prljave odvodne vode koja prodire u zemljište u kome raste voće i povrće. Takođe, kontaminacija se može dogoditi i zbog prljave opreme za preradu i nehigijenskih praksi u pripremi hrane. Zato je listasto povrće posebno rizično, jer se jede sirovo i ne prolazi kroz termičku obradu.

Pirinač

Pirinač je jedna od najstarijih žitarica i osnovna namirnica za više od polovine svjetske populacije. Međutim, može biti rizičan kad je u pitanju trovanje hranom.

Краве, стока

Stoka na Suvoj planini i dalje bez vode: ''Imam 4 krave, jedna je loše, nadam se da će preživjeti"

Sirov pirinač može biti kontaminiran sporama bakterije Bacillus cereus. Spore su vrsta zaštitnog ''spavajućeg'' oblika bakterije koji joj omogućava da preživi nepovoljne uslove kao što su suša ili toplota. Ove spore imaju sposobnost da dugo opstanu u suvom pirinču, čak i u pakovanju, a neke spore prežive i kuvanje. Ako se kuvani pirinač ostavi na sobnoj temperaturi, ove spore se aktiviraju, pretvaraju u bakterije koje se razmnožavaju u toplom i vlažnom okruženju, i proizvode toksine koji mogu izazvati trovanje hranom, piše Heltlajn.

Brašno

Sigurno ne biste uzimali brašno kašikom i jeli ga. Ali šta je sa tijestom za kolače ili torte? Iako je rijetko, brašno može biti kontaminirano bakterijom ešerihijom tokom žetve, mljevenja i prosijavanja, piše Veb med.

Čak i tokom prerade brašna bakterija ešerihija koli može preživjeti i izazvati trovanje koja izazvaju krvavu dijareju, povraćanje, a u ozbiljnim slučajevima i otkazivanje bubrega i smrt. Takođe, gotove smjese za torte i kolače mogu sadržati ove mikrobe, pa je važno da se izbjegava da se jedu sirovi filovi prilikom pravljenja poslastica, pita.

Госпојински пост, Пресвета Богородица

Kako se pravilno posti Gospojinski post?

Dinja

Infekcije salmonelom su češće tokom ljeta, kada više ljudi uživa u lubenicama i dinjama. Dinje rastu na zemlji, pa njihove kore mogu da budu kontaminirane bakterijama, a zbog teksture površine teško ih je potpuno očistiti i dezinfikovati. Presječene dinje mogu prenositi norovirus, listeriju i druge štetne mikroorganizme, zbog čega je najbolje jesti dobro oprane cijele dinje, prenosi RT Balkan.

Podijeli:

Large banner