Izvor:
Indeks
29.04.2025
05:00
Komentari:
0U jutarnjim satima tijelo ima smanjenu otpornost na insulin, što otežava regulaciju šećera u krvi. Taj problem može dodatno da se pogorša unosom hrane s visokim glikemijskim indeksom, što uključuje i određene vrste voća.
Иако је воће уопштено врло здраво, важно је пажљиво бирати које ћете јести за доручак.
Уобичајено је дан започети соком од поморанџе, али важно је знати да се цијеђењем губе влакна из воћа. Влакна су кључна јер успоравају апсорпцију шећера у крвоток.
Када се сок брзо апсорбује, ниво шећера у крви нагло расте. Зато стручњаци савјетују да се ујутру конзумира цијело воће, а не сок.
Препоручује се да се бира воће с ниским гликемијским индексом које се споро пробавља. Најбоље опције за доручак су свјеже шљиве (садрже сорбитол који помаже пробави), грејп (богат витамином Ц, флавоноидима и влакнима), јабуке (помажу у убрзавању пробаве), боровнице и јагоде (богате антиоксидансима), поморанџе (али увијек цијеле, а не у облику сока) и киви (богат витамином Ц и влакнима).
Воће које има висок гликемијски индекс и може брзо да повиси ниво шећера у крви боље је оставити за касније током дана, када је метаболизам активнији. То укључује врло зреле банане, ананас, грожђице и дињу.
Стручњаци препоручују да се ове врсте воћа конзумирају када тијело боље реагује на шећер, дакле касније током дана.
Najnovije
Najčitanije
21
57
21
34
21
25
21
20
21
17
Trenutno na programu