Hrana može uticati na vaše zdravlje i bolje raspoloženje tokom dana, međutim postoje i namirnice koje se dovode u vezu sa razvojem depresije.
Pogledajte koje su to namirnice čiju bi upotrebu trebalo da izbegavate, jer se povezuju sa razvojem depresivnog stanja, piše Men`s Health.
Brza hrana
Prema studiji iz 2012. godine, ljudi koji često jedu brzu hranu imaju za 51 odsto veći rizik da razviju neki oblik depresije u poređenju sa onima koji ne jedu hamburgere, hot dog ili picu.
Namirnice bogate natrijumom
Velika količina natrijuma može da poremeti funkcije nervnog sistema, što može da bude povezano sa depresijom, a takođe može i negativno da utiče na vaš imunitet i da izazove umor. Previše natrijuma može da izazove i zadržavanje vode u organizmu i nadutost.
Hidrogenizovano ulje
Izbjegavajte da jedete prženu hranu, jer bilo koja hrana, koja se prži na ulju sadrži trans masti, može da bude povezana sa depresijom. Takođe budite oprezni sa zasićenim mastima, koji se mogu pronaći u životinjskim namirnicama, punomasnim mliječnim proizvodima, puteru. Ove namirnice mogu da zapuše arterije i spriječe dotok krvi do mozga.
Rafinisani šećer
Rafinisani šećer remete nivo glukoze u krvi i crpe svu vašu energiju, mijenja vaše raspoloženje i vodi ka nepravilnom snu.
Rafinisane žitarice
Bijeli pirinač, pasta, peciva su namirnice koje se povezuju sa upalnim procesima u tijelu i mogu da budu povezane sa depresijom, što je potvrdila studija u časopisu Brain, Behavior and Immunity.
Ova studija sprovedena je na 40.000 žena, a pokazala je da su žene koje su konzumirale rafinisane žitarice bile izložene većem riziku da obole od depresije u odnosu na one koji nisu konzumirale ove namirnice.