Uvrstite ga u ishranu

Pet razloga zašto bi trebalo češće jesti mladi luk

  • 11.04.2025. 13:31

Mladi luk je odličan dodatak mnogim jelima. To je mnogo više nego samo dodatak prazničnoj trpezi – osim što je pun vitamina, ima i brojne zdravstvene prednosti, od antibakterijskih svojstava do smanjenja rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa.

U nastavku je pet razloga zašto bi trebalo da jedete mladi luk češće.

Dobar je za varenje i osjećaj sitosti

Jedna šolja isečenog mladog luka daje vam oko 10% dnevnih potreba za vlaknima. Vlakna su izuzetno važna jer vam pomažu da se duže osjećate sito, podržavaju redovno varenje i pomažu u snižavanju nivoa „lošeg“ holesterola. Pored toga, hrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, bolesti srca, pa čak i određenih oblika raka.

Djevojčica (5) preminula nakon operacije krajnika

Djevojčica (5) preminula nakon operacije krajnika

Antikancerogena svojstva

Kao i drugi članovi porodice alijuma (poput belog luka i praziluka), vlasac sadrži alicin — biljno jedinjenje koje ne samo da im daje karakterističan miris i ukus, već i potencijalno blokira rast ćelija raka. Njegov efekat na rak želuca je najviše istražen, ali naučnici i dalje pokušavaju da otkriju tačan mehanizam. Spekuliše se da alicin može usporiti rast tumora i spriječiti ćelije da postanu kancerogene. Nije loše za „ukrasnu travu“, zar ne?

Pomaže u borbi protiv infekcija

Mladi luk ima dugu istoriju upotrebe u narodnoj medicini, baš kao i njegov rođak bijeli luk. Njegova prirodna jedinjenja imaju sposobnost da se bore protiv bakterija, gljivica i virusa. Naučna istraživanja pokazuju da ekstrakti nekih vrsta luka mogu u visokim koncentracijama da zaustave rast opasnih bakterija poput salmonele i Е. koli. Iako antibiotike nećemo zamijeniti zelenim lukom, redovna konzumacija svakako može dati dodatni podsticaj vašim odbrambenim mehanizmima.

U Italiji seksualni radnici dobrili šifru djelatnosti

U Italiji seksualni radnici dobrili šifru djelatnosti

Štiti vaše ćelije

Znate one „slobodne radikale“ koje svi pominju kada pričaju o starenju i bolesti? Pa mladi luk zna kako da se nosi sa njim. Pun je antioksidanata — posebno flavonoida i polifenola — koji neutrališu ove štetne molekule i tako štite vaše ćelije od oštećenja. Antioksidansi su ključni u prevenciji hroničnih bolesti poput raka, srčanih bolesti i starenja mozga.

Podržava imunitet

Sadrži vitamin C, za koji je poznato da jača imuni sistem i pomaže u odbrani od svakodnevnih infekcija. Pored toga, tu je i kvercetin — flavonoid koji dodatno pojačava antiinflamatorne efekte i može pomoći vašem tijelu da efikasnije reaguje na viruse i bakterije. Posebno korisno tokom hladne sezone kada svi oko vas šmrču i želite da ostanete zdravi i energični.

(žena.net.hr)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: