01.02.2025
12:32
Povrće koje izuzetno dobro topi salo, blagotvorno utiče na krv kao i varenje je paradajz.
Mnogi ljudi ne konzumiraju paradajz dovoljno često, a postoji nekoliko važnih razloga zašto bi to trebalo da se promijeni.
Istraživanja pokazuju da likopen, koji se nalazi u paradajzu, može spriječiti razvoj ćelija raka, posebno raka prostate, želuca i debelog crijeva. Takođe je korisno znati da se kuvanjem paradajza povećava nivo likopena u poređenju sa sirovim paradajzom.
Paradajz je bogat vitaminom C, koji je prirodni antioksidans. Osim toga, sadrži vitamin A, gvožđe i kalijum, koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja nerava i normalne cirkulacije krvi.
Vitamin K, prisutan u paradajzu, važan je za zgrušavanje krvi. Svakodnevno konzumiranje paradajza takođe će vam pomoći da održite kožu zdravom i sjajnom.
Paradajz može smanjiti štetu izazvanu konzumiranjem duvana zahvaljujući kumarinskoj i hlorogenskoj kiselini koje sadrži.
Ako pokušavate da smršate, paradajz će vam biti od velike pomoći. Ima malo kalorija, a bogat je vlaknima, što znači da će vas duže držati sitim i potpomaže da se salo topi bolje.
Ako možete, potrudite se da ga jedete svaki dan, prenosi Krstarica.
Najnovije
Najčitanije
12
43
12
37
12
30
12
22
12
12
Trenutno na programu