Nekada često korišćena kod nas i danas popularna u zemljama Istočne Еvrope i još nekim krajevima svijeta, heljda je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka. Dosta često se pogrešno svrstava u žitarice i gaji se kao žitarica, ali je u pitanju posebna kategorija biljaka. Za ishranu se najviše koristi oljušteno sjeme heljde, brašno i rjeđe mladi listovi biljke kao povrće.
Nutritivni profil sjemena heljde je veoma bogat. Heljda obiluje vlaknima, proteinima i kompleksnim ugljenim hidratima. Bogata je kompleksom B vitamina i mineralima kao što su mangan, magnezijum i fosfor. Ne sadrži gluten pa je pogodna i za ljude koji imaju intoleranciju na gluten ili celijakiju.
Heljda se konzumira na raznovrsne načine. U Istočnoj Еvropi je popularno jelo u formi kaše koja se može jesti sa povrćem i mesom. Brašno od heljde se može koristiti za pripremu hljeba, kolača i palačinki, izradu tjestenine.
Kod nas se može naći u obliku sirovog oljuštenog sjemena, pečenog oljuštenog sjemena naročito pogodnog za pravljenje kaše kao i raznih kora za pite i tjestenina.
Recept za brzo i ukusno jelo od heljde:
- obarite heljdu i ocijedite je
- u posebnom tiganju prodinstajte crni luk, bijeli luk, praziluk, šampinjone sa nešto ulja i soli
- pomiješajte sa kuvanom heljdom, posolite i začinite sa začinima po želji i dodajte malo soka od paradajza
- opciono možete staviti malo kapra ili usoljenih zelenih maslina bez koštice.