Izvor:
B92
22.11.2024
11:20

Bademi su definitivno prava nutritivna sila. Predstavljamo prednosti njihovog svakodnevnog konzumiranja.
Osim što su ukusna užina i neizostavan dodatak kolačima, bademi su izuzetno ljekoviti i dobri za naše zdravlje.
Kao prava riznica esencijalnih hranljivih materija, snabdjeće nam organizam vitaminom E, moćnim antioksidantima i mineralima: magnezijumom, manganom, bakrom i fosforom.
Bademi takođe obezbjeđuju i manje količine kalcijuma, gvožđa, kalijuma i raznih vitamina B-kompleksa.
Zbog svog nutritivnog sastava, bademi blagotvorno utiču na cjelokupno zdravlje, a posebno ćete ih voljeti ako želite da poboljšate zdravlje svog krvotoka, ako imate problema sa šećerom u krvi, pokušavate da smršate ili jednostavno želite da njegujete kožu iznutra.
U nastavku pronađite razloge zbog kojih ćete želeti da ih uvrstite među svoje omiljene dnevne grickalice, kao i preporučenu dnevnu količinu i najbolji način konzumiranja.
Bademi su bogati zdravim mononezasićenim mastima, koje mogu pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Bademi imaju nizak glikemijski indeks i bogati su vlaknima koja pomažu u regulisanju nivoa glukoze u krvi, što ih čini odličnom užinom za osobe sa dijabetesom.
Uprkos visokom sadržaju kalorija, bademi mogu pomoći u regulisanju tjelesne težine. Proteini, vlakna i zdrave masti u bademima podstiču sitost, smanjujući ukupni unos kalorija.
Vitamin E u bademima djeluje kao antioksidans, pomaže u zaštiti kože od oštećenja i održava njen mladalački izgled.
Bademi su dobar izvor kalcijuma, magnezijuma i fosfora, koji su važni za održavanje jakih kostiju.
Prepuni vitamina i minerala kao što su vitamin E, magnezijum i kalijum, bademi pružaju esencijalne hranljive materije koje podržavaju opšte zdravlje.
Nutricionisti preporučuju konzumiranje oko 28 grama ili otprilike 22–23 badema (oko 160 kalorija) dnevno za optimalne zdravstvene koristi.
Uključivanje ove količine u dnevnu ishranu može znatno doprinijeti nutritivnim potrebama, istovremeno podržati zdravlje srca, regulisati tjelesnu težinu i obezbijediti esencijalne vitamine i minerale.
Konzumiranje sirovih badema čuva njihova prirodna ulja i hranljive materije. Iako sporo pečenje može poboljšati njihov ukus, izbjegavajte visoke temperature jer one mogu uništiti neke hranljive materije.
Neki više vole da potapaju bademe preko noći kako bi poboljšali varljivost i apsorpciju hranljivih materija, a da pritom zadrže sadržaj vlakana tako što ih ne gule.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu