Visok nivo holesterola dovodi do nakupljanja plaka u krvnim sudovima, što može izazvati srčana oboljenja, moždani udar i druge zdravstvene probleme. Visok nivo šećera u krvi takođe može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne liječi.
Francuska biohemičarka Džesi Inšaspi, u razgovoru sa Stivenom Bartletom u njegovoj podkast emisiji „Dnevnik generalnog direktora“, pomenula je da je rješenje za ove tegobe sirće. Inšaspi je autorka bestselera „Revolucija glukoze“ i „Metoda boginje glukoze“. Prema njenim riječima, sirće je odličan izbor za one koji žele da smanje šećer u krvi, holesterol i gojenje.
Sirće sadrži sirćetnu kiselinu koja stupa u interakciju sa vašim digestivnim enzimima kako bi smanjila porast glukoze u obroku do 30 odsto“, rekla je biohemičarka. Ona preporučuje da ljudi pomiješaju jednu kašiku bilo kog kuhinjskog sirćeta (jabukovo, ili bijelo) sa čašom vode i popiju oko 10 minuta prije najvećeg obroka u danu. Ovo može smanjiti porast glukoze iz hrane za čak 30 odsto. Ona takođe ističe da ćete imati manji apetit.
Kako sirće pomaže kod prejedanja?
Džesi je testirala svoje savjete u jednomjesečnom ispitivanju koje je obuhvatilo 2.700 ljudi iz 110 zemalja, starosti od 20 do 70 godina. Еksperiment je uključivao usvajanje jednog od njenih zdravih obroka svake nedjelje tokom mjesec dana. To uključuje: konzumiranje slanog doručka tokom četiri nedjelje, konzumiranje kašike sirćeta jednom dnevno tokom tri nedjelje, predjela od povrća dvije nedjelje i šetnju poslije obroka posljednje nedjelje. Nevjerovatnih 90 odsto ljudi koji su učestvovali primjetilo je smanjenje želje za hranom i povećanje energije. Takođe su primjetili pozitivan uticaj na san, hormone, kožu, raspoloženje i kontrolu dijabetesa.