Large banner

Suvo voće - Zdrav međuobrok ili skriveni izvor šećera?

21.05.2025

12:01

Komentari:
Суво воће - Здрав међуоброк или скривени извор шећера?

Suvo voće često se smatra zdravom i praktičnom užinom jer je bogato vlaknima i antioksidansima. Ipak, zbog visoke koncentracije šećera i kalorija, s konzumacijom treba biti umjeren.

Добија се уклањањем воде из свјежег воћа, чиме се смањује волумен, али повећава енергетска вриједност. Најчешће врсте су грожђице, урме, шљиве, смокве и марелице, док се кандирано воће, попут заслађених банана и ананаса, препоручује избјегавати.

Иако суво воће садржи исте витамине и минерале као и свјеже, они су знатно концентрованији. Садржи и полифеноле, који могу помоћи пробави и здрављу крвних жила. На примјер, грожђице помажу у регулацији крвног притиска, суве шљиве дјелују као природан лаксатив, а урме могу олакшати порођај.

Скандал на свадби због лажних 500 евра: Поклонио их младенцима па тражио кусур

Скандал на свадби због лажних 500 евра: Поклонио их младенцима па тражио кусур

С друге стране, воће попут грожђица садржи и до 59% шећера, а урме и више. Прекомјерна конзумација може довести до дебљања и метаболичких проблема.

Неки произвођачи додају сулфите како би сачували боју и трајност воћа. Код осјетљивих особа то може изазвати реакције попут осипа или астме. Такође, суво воће треба правилно складиштити јер може развити плијесан и друге контаминације.

Градоначелник ухапшен док је примао мито

Градоначелник ухапшен док је примао мито

За здраву конзумацију, бирајте природне варијанте без доданог шећера и увијек провјерите декларацију производа.

Podijeli:

Large banner