Izvor:
Kliks
04.04.2025
08:30
Komentari:
0Limun je jedna od namirnica prepunih vitamina C i brojnih drugih hranjivih tvari te je zbog toga često prisutan u svakodnevnoj ishrani, ali pretjeran unos može dovesti do velikih problema sa želucem.
Наиме, висока киселост лимуна може да изазове иритацију слузнице желуца повећавајући ризик од гастритиса и чира. Овај проблем посебно долази до изражаја уколико се лимун конзумира на празан желудац.
"Киселина у лимуну може иритирати слузницу желуца, повећавајући лучење желучане киселине што може погоршати симптоме попут жгаравице, рефлукса и гастритиса", појашњава гастроентеролог др Мајкл Вилијамс.
Честа конзумација може повећати осјетљивост на желучане чиреве, јер киселост може еродирати заштитну слузницу желуца што повећава ризик од оштећења.
Умјерена конзумација лимуна може бити корисна за здравље, али стручњаци савјетују да га не конзумирате у претјераним количинама, посебно на празан желудац. Препоручује се балансирати унос с храном која неутрализује киселост, како би се спријечиле негативне посљедице за желудац, преноси Кликс.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu