Proljeće je simbol novog početka, podstiče aktivnosti u prirodi, a nudi i obilje svježih proizvoda nakon zimske ušuškanosti. Voće i povrće je svježije i dostupnije. Uključivanje svježeg proljećnog povrća u svakodnevne obroke neće samo povećati unos hranljivih materija, već će sigurno obogatiti ukus salatama, sendvičima, predjelima...
Mlado povrće što češće treba da se nađe na trpezi, a među njima su preporučljivi nezaobilazna šargarepa, zatim špargla, grašak...
Rotkvice
Rotkvice su omiljene zbog svoje hrskave teksture i osvježavajućeg ukusa, što ih čini odličnim proljećnim povrćem za salate i sendviče, prenosi RTS.
Rotkvice su niskokalorične i bogate antioksidansima. Takođe sadrže dobru količinu vlakana, što čini da se osjećate sito poslije obroka, uz podstrek probavnom sistemu.
Rotkvice možete jesti sirove ili ukiseliti.
Spanać
Spanać kao lisnato zeleno povrće, prepuno je vitamina i minerala, što pruža brojne zdravstvene prednosti. Veoma je bogat vitaminom K, vitaminom A, vitaminom C, gvožđem i folnom kiselinom.
Sadrži moćne antioksidante, pomaže u jačanju zdravlja srca i podstiče zdrav imuni sistem.
Spanać se može jesti sirov u salatama ili kuvan u jelima, kao što su testenine, kapame, proja, pita…
Šargarepa
Šargarepa, jedno je od najpopularnijih proljećnih povrća, je veoma hranljiva, a posebno korisna zbog sadržaja vlakana; plus, bogata je vitaminom A, koji je od koristi za imunitet, zdravlje očiju, reproduktivno zdravlje kože i snagu kostiju.
Iako je narandžasta boja njihova prepoznatljiva, šargarepu možemo naći u raznim bojama.
Šargarepa može da se peče, kuva, peče ili jede sirova kao zdrava užina.
Takođe se od nje mogu praviti ukusni sokovi, turšija, dok je neki vole kao kandiranu poslasticu.
Artičoke
Artičoke imaju jedinstven orašasti i blago slatkast ukus i mogu se spremati na pari, kuvati ili pržiti, a imaju i niz zdravstvenih prednosti.
Bogate su antioksidansima, jačaju zdravlje srca i dobar su izvor vlakana, folata i vitamina C i K.
Kada birate artičoke, odlučite se za najteže i najčvršće, zdrave zelene boje i zatvorenih latica. Pokušajte da ih dodate u salate, supe, jela od tjestenina, omlete i sosove.
Špargla
Špargle su popularno proljećno povrće koje praktično ne sadrži masti, a ima veoma malo kalorija. Špargla je bogata vlaknima, vitaminom K i vitaminom A.
Osim toga, špargla ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva i služi kao prirodni diuretik koji podstiče detoksikaciju. Kada kupujete špargle, provjerite njihovu svježinu tako što ćete se uvjeriti da će pući kada ih savijete.
Možete ih peći ili kuvati na pari, a mogu se jesti i sirovo ili kao kisele u salati uz dodatak bijelog luka.
Mladi grašak
Svjež zeleni grašak je pravo proljećno povrće. Slatkog i delikatnog ukusa, mogu se dodati na dugačku listu recepata za brojna jela.
Grašak je odličan izvor biljnih proteina. Jedna šolja sadrži skoro devet grama proteina. Grašak je takođe bogat vlaknima i vitaminima A, C i K.
Grašak se može jesti sirov ili kuvan, a odličan je u salatama, supama ili kao prilog i u varivima pa i namazima.
Cvekla
Cvekla je odlična u kombinaciji sa drugim proljećnim povrćem. Ona je bogata antioksidansima, vitaminima A i C koji mogu poboljšati atletske performanse i kognitivne funkcije.
Cvekla se odavno koristi za poboljšanje srčane slabosti, protiv toksičnosti jetre, razdražljivosti i anksioznosti. Takođe je odličan dodatak smutijima, sendvičima, i jelima od tjestenina.
Postoji mnogo načina da dodate proljećno povrće u svakodnevnu ishranu, od najjednostavnijih salata i supa, preko variva od kuvanog povrća (samostalno ili u kombinaciji) pa do toga da ga dodajete u ukusna jela, jer se odlično slaže uz svaku vrstu mesa.
U slučaju da želite da preskočite meso, proljećno povrće je odličan izbor i kao grilovano, i u vidu raznih čorbica.