Badem predstavlja cijenjeno, vrlo kalorično i hranjivo voće, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu, bogato kvalitetnim masnoćama, bjelančevinama, ugljenim hidratima.
Nutricionisti preporučuju da na dnevnoj bazi pojedete barem jednu šaku badema, a evo i zašto:
1. Povoljno utiču na holesterol
Bademi su sjajni za smanjenje lošeg LDL holesterola, a povećavaju dobar HDL holesterol. To je važno jer visoki holesterol predstavlja rizik za sve vrste zdravstvenih komplikacija, uključujući srčani udar, moždani udar i bolesti perifernih arterija.
2. Jača i sjajnija kosa
Bademi su takvi da vam mogu dati gotovo sve vitamine i minerale potrebne za poboljšanje stanja vaše kose. Da bi podstakli rast, bademi sadrže magnezijum i cink. Vitamin E ima antioksidativna svojstva koja smanjuju oksidativni stres i čine kosu jačom. I na kraju, vitamin B zadebljava niti i daje prirodan sjaj.
Uzgred, nanošenje bademovog ulja na vlasište može spriječiti perut i omekšati i direktno nahraniti pramenove kose. Bademovo ulje se koristi kao kozmetički proizvod i za kosu i za kožu jer su stari Egipćani badem držali kao jedan od vrhunskih luksuznih proizvoda.
3. Manji rizik od srčanih tegoba
Mononezasićene masti, koje postoje u bademima, mogu da pomognu pri kontroli visokog holesterola. Ali i vlakna, vitamin E, omega-3 masne kiseline i biljni steroli takođe pomažu zdravlju srca.
Bademi su takođe sjajan izvor l-arginina, za koje se pokazalo da zidove arterija čini fleksibilnijim i na taj način je manje vjerovatno da će se razviti krvni ugrušci koji mogu blokirati protok krvi i izazvati zastoj srca.
4. Smanjuju bore
Svi želimo da spriječimo prerano starenje, a bademi mogu u tome pomoći zbog sadržaja mangana i vitamina E. Mangan je protein koji pomaže u stvaranju kolagena, koji je vezivno tkivo unutar kože koje ga održava čvrstim i glatkim. Vitamin E je u stanju da zaštiti od oštećenja kože tako što apsorbuje UV zračenje sunca i na taj način smanjuje pojavu tamnih mrlja i bora. Takođe smanjuje upalu kože i uklanja crvenilo.