Narandže su citrusno voće koje može da se jede samo za sebe, ali i da se cijedi i da služi kao dekoracija. Pune su brojnih benefita, a ovo su samo neki od njih.
Ono što gotovo svi znamo jeste da su pune vitamina odnosno antioksidansa rastvorljivog u vodi koji sprečava oštećenja ćelija. Pored vitamina C, narandža sadrži i druge benefite.
Vlakna
Ona mogu da drže nivo šećera u krvi pod kontrolom, a i da smanje visok holesterol.
Kalcijum
Narandže sadrže oko 55 mg kalcijuma odnosno čak 6% preporučene dnevne doze. Kalcijum je važan za igradnju jakih kostiju i održavanje zdravlja kostiju.
Folna kiselina
Ako nemate dovoljno folata u ishrani, to može da dovede do bolesti krvi. Posebna je preporuka ako ste trudni, da obavezno konzumirate narandžu upravo zbog prirodnog izvora folata.
Kalijum
Ovaj mineral reguliše rad srca i funkciju mišića, a pokazalo se da snižava krvni pritisak kod ljudi sa hipertenzijom.
Limunska kiselina
Ona se koristi kao prirodni konzervans, a narandže ga imaju u izobilju i mogu povoljno uticati na izbacivanje kamena u bubregu.