Bundeva je definitivno kraljica jesenje trpeze i zvijezda jesenje sezone, a možete da je koristite za razna jela i posalstice. Bundeva je odlična namirnica za sve one koji vode računa o zdravlju i liniji.
Ovu vijekovima glavnu hranu Indijanaca iz Amerike u Еvropu donio je Kolumbo, a u Srbiju je stigla u 16. vijeku i odomaćila se toliko da je nazivaju i "srpska banana", a ima i nekoliko naziva: dulek, tikva, misirača, ludaja… A osim riječi, bundeva ide u pite, čorbe, kolače, omiljan je pečena u rerni za razne zimske svetkovine.
Bundeva je član porodice Cucurbitaceae i jedna je od stotina biljnih vrsta koje se obično nazivaju tikvicama, rođake su joj lubenica, dinja i krastavci. Bundeva je hranljiva zbog sadržaja proteina, ugljenih hidrata, karotenoida, vitamina i minerala.
Bundeva se može koristiti kao sastojak hrane. Poboljšava ukus receptura i daje im dodatnu boju. Tehnički gledano, bundeva je voće jer potiče iz dijela biljke u cvijetu koji nosi sjeme. Međutim, mnogi ljudi ga tretiraju kao povrće zbog svog slanog ukusa. Mogu se jesti i bogata pulpa i ukusna sjemena.
Često se kombinuje sa začinima kao što su muskatni orah i cimet, posebno u desertima. Tokom jesenjih mjeseci, bundeve su dostupne svuda u prodavnicama i na pijaci. Bundeva dolazi u mnogim oblicima, veličinama, bojama i težinama.
Odlična je za kožu
Bundeva je hrana bogata hranljivim materijama korisnim za zdravlje i hidrataciju kože, uključujući minerale, vlakna, vitamin C, karotenoide i eterična ulja. Pritom, beta-karoten u bundevi može pomoći u usporavanju procesa starenja kože.
Pomaže u gubitku težine
Bundeva ima malo kalorija i mnogo vlakana, što može pomoći u gubitku težine. Vlakna mogu pomoći u održavanju sitosti i značajno smanjiti apetit. Konzumiranje vlakana takođe podstiče redovno pražnjenje crijeva.
Bilduje imunitet i snaži tijelo
Smjela narandžasta boja zrele bundeve znači da je puna beta-karotena, snažnog antioksidansa. Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Bundeva sadrži hranljive materije koje podstiču imunitet tijela, bogata je vitaminima A, Е i C, omega-3 masnim kiselinama, cinkom, selenom, gvožđem i magnezijumom. Jedenje bundeve može pomoći da nabildujete imunitet u zimskim mjesecima.
Važna za dobar vid
Dok beta-karoten štiti ćelije od slobodnih radikala, vaše tijelo ovu hranljivu materiju pretvara u vitamin A, a tijelo koristi taj vitamin da napravi protein potreban za pravilno funkcionisanje očiju, ali neophodan i za kožu i rad bubrega. Takođe, bundeva pruža dugu listu hranljivih materija kao što su vitamin A, B1, B6, C, folna kiselina i mangan. Bundeva obezbjeđuje kalcijum, kalijum i magnezijum.
(Sensa)