Sadrže visok nivo žive

Četiri vrste ribe koje je bolje da ne jedete

  • Izvor: Agencije
  • 09.11.2021. 19:18

Predstavljamo vam vrste ribe koje imaju visok nivo žive, pa mogu da budu štetne po vaše zdravlje ukoliko ih svakodnevno konzumirate.

Izbalansirana ishrana koja uključuje i konzumiranje ribe recept je za zdrav život.

Prirodni izvor proteina, sadrži jod, selen, kalcujum, vitamine A i D, kao i omega 3 masne kiseline - to su sve nutrijenti koje sadrži riba.

Međutim, neke vrste ribe sadrže visok nivo žive, koja spada u teške metale, pa bi trebalo da ih izbjegavate.

Agencija za sigurnost hrane u Španiji (AESAN) u više je navrata upozorila na prisutnost ovog materijala u različitim ribama.

Plavorepa tuna

Plavorepa tuna je jedna od vrsta ribe koja sadrži visok nivo žive.

U Evropi se može pronaći na atlantskim obalama i u Sredozemnom moru i mogu dostići veličinu od stotine kilograma, zbog čega akumuliraju veliku količinu spomenutog teškog metala, piše "Slobodna Dalmacija".

Sabljarka

Sabljarka je velika grabljivica i karakteriše je dugi spljošteni kljun.

Ova vrsta može da bude dugačka od četiri metra i da dostigne težinu veću od 500 kilograma, pa tako i sadrži veliku količinu žive u poređenju s drugim ribama.

Ajkule

Ajkula je jedna od većih grabljivica, a njena veličina i sposobnost hranjenja drugim manjim vrstama čini je vrstom s visokim nivoom žive.

Štuka

Štuka je riba koja može da živi u slanom i slatkovodnom okruženju.

Njen karakter grabljivice i veličina čini je jednom od vrsta koje čuvaju više žive u svom tijelu.

Tagovi: