"Banjaluka open"

Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici

  • 27.10.2018. 20:07

Dok su sudije budno pratile svaki korak, publika je uživala u ljepoti pokreta na međunarodnom turniru u ritmičkoj gimnastici "Banjaluka open".

Sa rekvizitima u rukama gimnastičarke iz Banjaluke i regiona pazile su da koreografija  na parteru bude izvedena do tančina onako kako je uvježbana na treningu. 

"Super nam je na takmičenju i očekujem da osvojimo prvo mjesto. Na treningu prvo radimo zagrijavanje i istezanje, a onda vježbamo koreografiju", istakla je Mia, Klub ritmičke gimnastike "Allegro".

"Za dobro izvedenu koreografiju, oku dopadljivu i onu koja nosi najveći broj bodova kod sudija", zaslužan je veliki broj ponavljanja na treningu, otkiva Rene Starčević iz kluba Ritmičke gimnastike "Allegro". Raduje je, što sve više mališana dolazi u ovaj banjalučki klub, jer kako kaže, gimnastika je idealan sport za najmlađi uzrast. 

"Roditelji su svjesni potrebe da se njihovo dijete bavi sportom, a djeci u ovom najnižem uzrastu je najprihvatljvije da se bave gimnastikom. Tu imamo motoričke vježbe uz koje djeca razvijaju koordinaciju i motoriku, a to ne ono što se u nekoj sportskoj specijalizaciji ne razvija. U ovom uzrastu je najbolje da se mališani bave gimanstikom, a onda kada dostignu određene godine i kada krene specijalizacija, dolaze fudbal i ostali sportovi", istakla je Rene Starčević, Klub ritmičke gimnastike "Allegro".

A, tokom takmičen, a sve oči uprte su u parter, jer uvijek se može naučiti nešto novo od drugih klubova. Ipak, za svaku dobro izvedenu koreografiju, bitno je nekoliko stvari. Saznali smo ih od Lare koje se ritmičkom gimnastikom bavi već četiri godine. 

"Mi se prvo zagrijavamo, a onda radimo svoje koreografije. Kada nastupamo moramo da radimo fino, da držimo ravnotežu i da se dižemo na prste", naglasila je Lara.

Dupke punom dvoranom, najveći aplauz prolomio se onog trenutka kada su na parter izašli  najmlađi učesnici takmičenja. Vješto izvedenom koreografijom pokazli su naučeno minulih mjeseci, a imaju kažu i čime da se pohvale. 

"Ja sam bila dobra i plesala sam svaku noć", istakla je Petra.

"Ja sam radila kolut naprijed i zvijezdu", rekla je Isidora.

Sudije su viđenom dale svoju ocjenu. Neko je dobio manju, neko veću, ali svi su, kako nam rekoše, zaslužili čistu desetku-zarad stečenih novih prijateljstava i druženja uz sport koji se zavoli očas posla.