Gradske vlasti nijeme

Banjalučka prigradska naselja i danas bez vode

  • Izvor: ATV
  • 21.06.2024. 19:27

Na tropskih 40 stepeni mještani pojedinih banjalučkih naselja čak treći dan bore se sa suvim česmama. U kantama i galonima, vodu moraju da dobavljaju na svega desetak kilometara od najvećeg grada, a teško je obezbijediti je, kažu, i za osnovne potrebe ukućana, pa i kupanja djece.

Teško je i porodici Karalić koja živi u prigradskom Potkozarju. Dok im se majstori na izrazito visokim temperaturama bore da pokriju krov nad glavom, dragocjena je, kažu, svaka pitka kap vode koju im obezbijede. 

Mnogo njih nemaju auto, pa računaju na samilost komšija.

Osnovne potrebe već treći dan jedva obavljaju i mještani Kuljana, jednog od najvećih i najbrže rastućih prigradskih naselja.

Osim višečlanih porodica i novorođenčadi, mnogo je, kaže mještanin Ratko Jokić, starijih, pa i osoba sa invaliditetom. Teško se snalaze da nabave vodu, naročito dovoljno pitke. Njima je, priča, bez vode za piće, hranu i osnovnu higijenu ugrožen život.

Gradske vlasti su, kaže, pored svega nijeme na neophodne potrebe građana u 21. vijeku. 

- Predlažem svim svojim mještanima Kuljana i ostalih naselja koja nemaju vode da uzmemo kozmetiku, stavimo u torbicu, peškir na rame i da odemo u Gradsku upravu i obavimo te sve potrebe što imamo ili u "Vodovod" da to odradimo. Jedino nam to preostaje - kaže Ratko Jokić.

Ništa nije pomoglo, ni upozorenje mještana Zalužana da će blokirati puteve, jer bez vode i osnovnih životnih uslova provode najduži dio dana. Najgore je što se voda stanovništvu uskraćuje svakog ljeta, iako uredno izmiruju sve obaveze. Zato bi, upozoravaju mještani naselja pod restrikcijama, gradske vlasti prije svega trebale osigurati vodosnabdijevanje građana.

Bez osnovnih životnih uslova su, kažu, svi ostali projekti beskorisni. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: