Održana liturgija

Banjaluka slavi krsnu slavu - Spasovdan

  • Izvor: ATV
  • 13.06.2024. 19:17

Banjaluka slavi svoju krsnu slavu - Spasovdan uz liturgiju u sabornom hramu Hrista Spasitelja, trpezu ljubavi i mnoštvo vjernika na litiji ulicama grada.

Banjalučanima je srce, kažu, puno. Svake godine na slavi je sve više mladih ljudi. 

"Ja kao Banjalučanin koji sam ovdje rođen i odrastao, znači mnogo. Dugo godina to znamo svi nije se obilježavalo, a hvala dragom Bogu vratili smo se svojoj vjeri i svome narodu".

"Hvala Bogu omladina nas gura i podržava da mi stariji malo ostanemo u životu i da im pokažemo naše običaje i tradiciju našu", kažu građani Banjaluke.

Omladine trebalo bi da ima još više, alil zadovoljan sam što vidim i male djece, jer od toga se polazi, a slava grada će se slaviti pa ko bio da bio i u budućnosti. To je stogodišnja slava grada i uvijek će se slaviti, to je četvrtkom i uvijek u isto vrijeme. 

Spasovdan je praznik okupljanja i dan kada slavimo pobjedu dobra nad zlom, ističe prvi čovjek Srpske. Vjera i tradicija održale su srpski narod kroz vijekove. 

"Drago mi je što sam mogao da primjetim da je crkva puna vjerujućeg naroda i to je ono što održava kontinuitet našeg postojanja na ovim prostorima. Dakle, želim svima sve najbolje u svemu", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Banjaluka je pravoslavni srpski grad, ali i grad koji pripada svakom čovjeku i grad koji raste, razvija se i napreduje. 

"Žele da nam kažu da ako kažemo da je Banjaluka zapadna srpska prestonica ili ako je Banjaluka pravoslavna ili srpska, da se kao neki drugi ljute. Ne, to ne isključuje život, vjeru slobodu svakog drugog čovjeka", rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Spasovdan je jedan od deset praznika koji je posvećen Isusu Hristu i uvijek se slavi četvrtkom. Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježili su zajedno grad Banjaluka i Parohija banjalučka Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: