Banjalukom se širi dobro poznat miris. Nakon dvije godine pauze, Ćevap fest se vratio u grad. Najpoznatije gradske ćevabžije tri dana biće u parku Petar Kočić. Danas ih je obišla Mirjana Banjac. Kaže, ovo se ne propušta a ukus je nadaleko poznat.
“Ja imam kćerku u Italiji i kad je zet ovdje bio oduševio se ćevapima, išli su tri puta za redom na ćevape. Za njih je to nešto posebno. I to ne samo za njih, nego i naša raja koja dođe na godišnji, to su samo ćevapi i ćevapi, ništa drugo”, priča nam Mirjana Banjac.
Tajnu dobrog ukusa najbolje znaju oni koji gurmanski užitak i stvaraju. Jedna od njih je i Rada. Na Ćevap festu, priča, nema umora.
“Jedno desetak minuta otprilike na nekoj laganijoj vatri i da se što češće okrene. Ne umaramo se, nekako nam bude lijepo druženje s narodom i baš nam bude lijepo”, kaže Rada.
Bez viljuške i noža, rukama, i sa lukom – to je jedini ispravan način da se jedu banjalučki ćevapi. Tajna je i u lepinjama, koje se po posebnoj recepturi prave jedino u Banjaluci.
“Služe se u posebnoj banjalučkoj lepinji koja se sprema na poseban način, u starim tradicionalnim pećima, na 450 stepeni, samo 2, 2 i po minuta. Ona se lijepo naduva i ispeče, a onda ukrasi, uljepša i poboljša ukus”, objašnjava Nebojša Kuštrinović, zaštitno lice Ćevap festa.
Banjaluka je od svojih ćevapa stvorila nadaleko čuven brend, a ako ste bili u gradu na Vrbasu a niste probali ćevape, kao da tu niste ni bili.
Bez pločice od 4 ćevapa od junećeg mesa i dobro namočene lepinje, nema ni banjalučkih ćevapa. Ko god ih je probao stoji pri tome da ćevapi nisu samo da se najedete, nego da u njima i uživate.
Ćevap fest traje tri dana. Osim gurmanskih delicija, ono što će privući posjetioce je i takmičenje u brzom jedenju ćevapa. Održava se sutra, a učestvovati mogu svi.