Stanivuković nije ispoštovao dogovor

Da li su Tvrtko i Kulin ban našli pravo mjesto u Banjaluci, oglasili se istoričari

  • Izvor: ATV
  • 24.09.2024. 15:20

Postavljanje spomenika vladarima iz srednjeg vijeka, naišlo je kritike istoričara.

Istoričar Predrag Lozo kritikovao je proizvoljnost i manjak sistemske vizije u politici postavljanja spomenika u Banjaluci. 

On smatra da bi Banjaluka trebala imati spomenik Povelji Kulina bana, jer je to prvi pisani dokument na srpskom narodnom jeziku i pismu iz 1189. godine, a ne samom Kulinu banu za kojeg, kako navodi, ne znamo ni kako je izgledao. On smatra da politici pamćenja u Banjaluci „nedostaje niz organizovanih sistemskih mjera, a da postoji suviše proizvoljnosti i ličnih odluka pojedinaca”.

Šta je sa obećanjem: Koliko je zaposlenih u Gradskoj upravi?

Šta je sa obećanjem: Koliko je zaposlenih u Gradskoj upravi?

- Banjaluka bi trebalo da ima spomenike posvećene značajnim periodima i datumima važnim za ovaj grad i Republiku Srpsku kao zajednicu. Stoga je nemoguće objasniti zašto u Banjaluci ne postoji spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, a imamo zato spomenik kralju Tvrtku Kotromaniću, koji sigurno ne bi trebalo da bude toliko monumentalan - izjavio je Lozo za Politiku.

On kaže da je Stanivuković prošle godine na sastanku s istoričarima potvrdio da će svedeniji spomenik Kulinu banu biti postavljen na uglu Gajeve ulice (što se nije desilo), dok su istoričari tražili da na tom mjestu bude spomenik kralju Tvrtku.

- I onda odjednom, sistemom proizvoljnosti, danas, umjesto malog i svedenog, imamo monumentalni spomenik Kulinu banu kod Narodnog pozorišta Srpske - naglasio je Lozo.

Park i Tvrtko ''pojeli'' most u Docu

Spomenik Trvtku Prvom Kotromaniću "težak" je pola miliona maraka.

On je smješten u novi park, koji se nalazi između zgrade Еkvator i tvrđave Kastel, u samom centru Banjaluke.

Za park, izdvojeno je nešto više od dva i po miliona maraka, što u konačnici sa spomenikom, sve iznosi oko tri miliona.

Draško Stanivuković je raspisao nekoliko javnih nabavki. Prvobitno je za izgradnju parka bilo predviđeno 1.199.343 KM, ali je u avgustu budžet povećan za dodatnih 728.143 KM sa PDV-om. Na početku predizborne kampanje budžet je ponovo povećan, ovaj put za 727.939,70 KM sa PDV-om. 

Finansije za park, osigurane su iz kreditnih sredstava putem tendera koji je nazvan "Izvođenje radova na izgradnji parternog okruženja mosta Dolac".

Izgradnja mosta je, podsjetimo, stala.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.