Kružna raskrsnica kod Kampusa

Kad zakon zaustavi kriminal ostanu ruševine: Kružni tok postao kanal

  • Izvor: ATV
  • 10.09.2024. 18:19

Prohodnu saobraćajnicu kod Kampusa Draško Stanivuković pretvorio je u ruševinu. Prekopani trotoari i sužene ulice stoje od maja kada su prvi bageri počeli da kidaju asfalt.

Kao ni ostalo kopanje po gradu, ni ovo nije bilo legalno. Zbog toga se sa tim prekinulo, a gradilište je ostalo kao slika i prilika gradske uprave. Gdje ih zakon zaustavi, ostanu rupe i ruševine.

"Te kružne raskrsnice je trebalo da se grade zajedno sa Putevima Republike Srpske. Onda je gradonačelnik zloupotrijebio i svoja ovlašćenja i zakone, pa je izvršio javnu nabavku, uveo izvođače u radove, a nije nadležan za istočni i zapadni tranzit. Upravitelj tih saobraćajnica su Putevi Republike Srpske. Samim tim, grad Banjaluka nije ni mogao da učestvuje na tim tenderima, niti da bira izvođače i da prati radove. Obaveza grada je bila da obezbijedi svu potrebnu dokumentaciju i da prepusti JP Putevima kao upravitelju tih javnih saobraćajnica da nastave izgradnju", kaže predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković.

Stanivuković je u radove ušao bez građevinske dozvole, a onda ih je Republički inspektorat obustavio. 

"Zbog straha da će im se isto desiti, na raskrsnici kod Audi centra povukli su sve izvođače i podizvođače da im Republički inspektorat ne bi zabranio rad ili oduzeo licencu jer su praktično nelegalno raskopali grad. Mi danas imamo situaciju da već pet mjeseci raskopano i neobezbijeđeno stoji gradilište. Počupana su i rasvjetna tijela, drveće, neobezbijeđen je pješački prelaz. Danas nemamo nikakvu kaznu ni prema gradonačelniku koji je uveo te izvođače, a ni prema izvođačima koji su bez adekvatne dokumentacije, prvenstveno građevinske dozvole, ušli da izvode te radove", kaže Ninković.

Sada je situacija takva da JP Putevi Republike Srpske nisu raspisali javnu nabavku i nisu uveli izvođača.

"Grad je to nelegalno uradio, kada su vidjeli da će biti u problemu povukli su se i ostavili potpuno nezaštićeno gradilište. Novac za to nije predviđen u budžetu grada, novac se ne nalazi kao obezbijeđena sredstva sa kojim je moguće raspisati javna nabavka. Vidjeli smo i kroz revizorski izvještaj da je pokrenut veliki broj javnih nabavki bez obezbijeđenih sredstava u budžetu", rekao je Ninković.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)

  • 12:45 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke