Nakon izbora

Ko će s kim u banjalučkoj skupštini?

  • Izvor: ATV
  • 15.10.2024. 19:11

SNSD neće moliti nikoga za koaliranje u gradskoj skupštini. Koalicioni partneri, slobodni su da rade šta misle da treba, poruka je Milorada Dodika. SNSD je najjača stranka u banjalučkoj skupštini koja ne zavisi od nečije volje. Ono što je na izborima bilo vidljivo, kaže Dodik, jeste podrška SPS-a.

- Mi nećemo nikoga moljakati, zahvaljujem se gospodinu Selaku koji je veoma jasno izrazio da će on ostati na strani gdje je SNSD, ima još nekih pojedinaca koji to kažu, ali mi nismo ni pitali ostale koalicione partnere, a oni nisu smatrali za shodno da se nešto oglase na tu temu mi to poštujemo, okej. Mi smo razumjeli gradonačelnika koji je rekao da ne želi SNSD unutra, mi nemamo ništa protiv, apsolutno nemam ništa protiv, želimo mu da napravi što je prije moguće tu skupštinsku većinu i da ponese cjelokupnu odgovornost za stanje u gradu - izjavio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Dileme za SPS nema, jasan je Goran Selak. On će sa Sašom Gligorićem ući u skupštinske klupe. Staće uz SNSD i zajedno će, kaže, vidjeti šta mogu uraditi za grad.  

- Mi smo na strani sa našim partnerima, SNSD, mi zajedno imamo 14 odbornika kao što je sinoć rekao predsjednik SNSD-a, kontaktirali su još neki odbornici iz drugih političkih partija koji hoće da se okupe oko jedne zdrave priče oko SNSD-a i SPS-a i da vidimo šta možemo da radimo za grad Banjaluku - kaže Goran Selak, predsjednik SPS-a.

Vijećaju i u drugim partijama.

Iz DЕMOS-a i Ujedinjene Srpske za sada odgovora nema.

Predsjednik US Nenad Stevandić u telefonskom razgovoru kratko je poručio da se za sve obratimo Nevenu Staniću, Stanić se na naše pozive ipak nije javljao. Nije tajna da su odbornici te partije u protekle četiri godine, iako su bili u koaliciji sa SNSD-om, u gradskoj Skupštini štošta radili na svoju ruku. Ono što sigurno znaju u u Socijalističkoj partiji jeste da od bilo kakve koalicije sa PDP-om nema ništa. Oni očekuju sastanak sa koalicionim partnerima ali i formiranje skupštinske većine. 

- Formiranje koalicije sa PDP-om nije moguće, jer Socijalistička partija ostaje dosljedna svojim principima, kao i politikama koje dijelimo sa partnerima iz koalicije na nivou Republike Srpske - kažu iz SP-a.

A banjalučki gradonačelnik o skupštinskoj većini i te kako sanja. Iako je spreman da je prihvati objeručke, na snovima bi sve moglo i ostati. Ako uz SNSD stanu SP i SPS, i samo još jedan odbornik, od Stanivukovićeve većine nema ništa. Zvaničnih razgovora kažu u PDP-u još nije bilo. Da li će većinu imati, sa sigurnošću ipak ne mogu reći. 

- Vjerovatno će doći do neke faze razgovora sa drugim partijama sa njihovim odbornicima pa ćemo vidjeti sada kako stvari stoje dosta je neizvjesno ne možemo ništa sa sigurnošću da kažemo. Razgovori su neminovni i biće ih možda već od naredne sedmice - rekao je Dragan Milanović, šef Kluba poslanika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka.

Šta su razgovori donijeli i kome, trebalo bi da se zna prije prve sjednice novog saziva banjalučke skupštine. SNSD ulazi sa 11 odbornika dok će PDP imati njih 7. Po dva odbornika će imati obje socijalističke partije, Ujedinjena Srpska, DЕMOS i Narodni front. Po jedan će imati Radojičićeva, Vukanovićeva stranka i Saša Čudić kao kandidat iz reda nacionalnih manjina. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:10 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:25 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)

  • 23:00 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)