Senator i kćerka Nikole Koljevića

Koljević: Zatečeni smo viješću o skidanju spomen-ploče mom ocu sa kuće Milanovića

  • Izvor: RTRS
  • 25.09.2024. 14:53

Zatečeni smo viješću da je spomen-ploča mog oca, Nikole Koljevića uklonjena i to izgleda upravo u vrijeme otvaranja kuće Milanovića u Banjaluci, istakla je Bogdana Koljević, senator Republike Srpske i kćerka prvog potpredsjednika Republike Srpske Nikole Koljevića te izrazila nadu da se, oni, kao porodica, nadaju da će istražni organi brzo završiti svoj posao, te da će ovo obilježje biti u najkraćem roku vraćeno.

„Odmah smo o vrlo potresnom događaju obavijestili Asocijaciju 'Stvaraoci Republike Srpske' - obzirom da je ova Asocijacija ploču i postavila u januaru 2017. godine povodom obilježavanja dvadeset godina od smrti mog oca“, istakla je Koljević za RTRS.

Razumije se, dodaje ona, bez obzira na činjenicu koliko je ovo povrijedilo sve članove porodice još je daleko relevantnije pitanje šta ovaj čin realnog i simboličkog vandalizma znači za Republiku Srpsku, njenu istoriju, savremenost – i budućnost.

„Jer, naime, ukoliko ne postoji elementarni konsenzus oko vitalnih nacionalnih pitanja - onda nema ni temelja na kojima jedino možemo i da rastemo i da opstanemo kao srpski narod i jedna cjelina. Štaviše, ako je postojalo i vrijeme i mjesto da se susretnu različite političke opcije onda je to trebalo biti upravo povodom nastanka Republike Srpske i svih koji su položili živote za nju – i otvaranje kuće Milanovića moglo je biti jedan od konkretnih izraza te nacionalne samosvijesti i zrelosti“, navodi ona.

Stanivuković prećutao da nema potrebne dozvole: Čija je kuća Milanovića?

Stanivuković prećutao da nema potrebne dozvole: Čija je kuća Milanovića?

Dodaje da je ništa od toga u realnosti ipak nije desilo, već naprotiv, dodaje ona, u otužnoj dnevnopolitičkoj instrumentalizaciji tog događaja, opet se kreirao vještački razdor između "građanske" i "nacionalne" Banjaluke - iako upravo prošlost ovog bitno srpskog grada svjedoči suprotno: o neraskidivom jedinstvu demokratskog i nacionalnog.

„Kao porodica, nadamo se da će istražni organi u slučaju skidanja mermerne ploče brzo završiti svoj posao, te da će ovo obilježje biti u najkraćem roku vraćeno na kuću Milanovića - na kojoj je stajalo jer se upravo tu 1936. rodio Nikola Koljević. I uvjerena sam da bi ploča trebalo da se vrati na isto mjesto - zarad naših novih pokoljenja, temelja državnosti Republike Srpske i njene tradicije, ali i, ne manje, i istorije Banjaluke, kako političke, tako i književne, društvene i kulturne“, poručila je ona.

Pratite nas i putem Vibera