Uklonjena i nije vraćena

Kome smeta spomen-ploča Nikoli Koljeviću na kući Milanovića?

  • Izvor: RTRS
  • 25.09.2024. 22:29

Kome smeta spomen-ploča prvom potpredsjedniku Republike Srpske Nikoli Koljeviću? Nakon što je obnovljena kuća Milanovića, spomen ploča je skinuta i više nije vraćena. Iz Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", na čiju inicijativu je ploča prije sedam godina i postavljena, traže da bude vraćena na mjesto.

Porodica Koljević se nada da će istražni organi brzo završiti svoj posao i ovo obilježje u najkraćem roku biti vraćeno na kuću u kojoj je Nikola Koljević rođen 1936. godine.

Da li namjerno zaboravljena ili ne, ali nakon svečanog otvaranja obnovljene kuće Milanovića, spomen ploča prvog potpredsjednika Republike Srpske Nikole Koljevića nije vraćena, iako je na zidu kuće stajala duže od sedam godina. Iz Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" jasni - uklanjanje spomen ploče je neprimjeren čin i vrijeđa sve koji su stvarali i odbranili Republiku Srpsku.

- Riječ je o nepočinstvu prvog reda, o bezobrazluku, neodgovornosti pa i uvredu za sve nas koji smo stvarali zajedno sa VRS i narodom i odbranili Republiku Srpsku. To je i uvreda za porodicu Koljević koji spada među najistaknutije osnivače Srpske - istakao je Dragan Kalinić, predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske".

Koljevićeva kćerka i senator Republike Srpske Bogdana Koljević smatra da, bez obzira na činjenicu koliko je ovo povrijedilo sve članove njihove porodice, još je daleko relevantnije pitanje šta taj čin realnog i simboličkog vandalizma znači za Republiku Srpsku, njenu istoriju, savremenost – i budućnost.

- Ukoliko ne postoji elementarni konsenzus oko vitalnih nacionalnih pitanja - onda nema ni temelja na kojima jedino možemo i da rastemo i da opstanemo kao srpski narod i jedna cjelina. Štaviše, ako je postojalo i vrijeme i mjesto da se susretnu različite političke opcije, onda je to trebalo biti upravo povodom nastanka Republike Srpske i svih koji su položili živote za nju – i otvaranje Kuće Milanovića moglo je biti jedan od konkretnih izraza te nacionalne samosvijesti i zrelosti. Ništa se od toga u realnosti, ipak, nije desilo. Uvjerena sam da bi ploča trebalo da bude vraćena na isto mjesto - zarad naših novih pokoljenja, temelja državnosti Republike Srpske i njene tradicije ali i, ne manje, i istorije Banjaluke, kako političke, tako i književne, društvene i kulturne - naglasila je Bogdana Koljević.

Dušan Kozić, predsjednik Skupštine Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", ističe da su u sve umiješala i predizborna kampanja.

- Moje lično mišljenje je da su tenzije izborne digle previše temperaturu oko toga, da bi grad i Republika trebaju da se sučeljavaju oko toga koja ulica u Banjaluci  da ponese ime Nikole Koljevića a ne da li će spomen ploča biti na svom mjestu gdje treba da stoji - istakao je Kozić.

U kući Milanovića, prije 88 godina rođen je Nikola Koljević koji je, kao potpredsjednik Republike Srpske, dao neprocjenjiv doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske. Spomen-ploča postavljena je u januaru 2017. na inicijativu i uz lični doprinos članova Asocijacije, a cijelu akciju su pomogli tadašnja uprava grada Banjaluka i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Pratite nas i putem Vibera