Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske"

Na kuću Milanovića vratiti spomen-ploču Nikoli Koljeviću

  • Izvor: SRNA
  • 25.09.2024. 10:11

Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" sa nevjericom je primila informaciju da je sa zida obnovljene kuće Milanovića u Banjaluci uklonjena spomen-ploča prvom potpredsjedniku Republike Srpske Nikoli Koljeviću i zatražila da se vrati pređašnje mjesto, a počinioci ovog čina hitno pronađu.

Iz Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" navode da ih je o tome, sa neskrivenim razočarenjem, obavijestila porodica pokojnog profesora Koljevića.

U saopštenju iz Asocijacije ukazuje se da je uklanjanje spomen-ploče neprimjeren čin i vrijeđa sve one koji su stvarali i odbranili Republiku Srpsku, a porodicu profesora Koljevića posebno koja ističe da je sadašnja Gradska uprava Banjaluke iznevjerila i druga obećanja koja im je javno dala.

Asocijacija zahtijeva da se pitanjem nasilnog uklanjanja spomen-ploče Koljeviću hitno pozabavi nadležno tužilaštvo i policija Republike Srpske, odnosno da se pronađu počinioci ovog čina.

U kući Milanovića je 1936. godine rođen Nikola Koljević koji je, kao potpredsjednik Republike Srpske, dao neprocjenjiv doprinos stvaranju i odbrani Republike Srpske, podsjeća se u saopštenju.

Spomen-ploča je postavljena na inicijativu i uz lični doprinos članova Asocijacije, a cijelu akciju su pomogli tadašnja uprava grada Banjaluke i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prilikom otkrivanja spomen-ploče Dodik je istakao da je Koljevićev doprinos u stvaranju Republike Srpske nesumnjiv i da bi bez njegovog intelektualnog doprinosa i smirenosti mnoge stvari u našoj zemlji bile drugačije.

Spomen-ploča Koljeviću je otkrivena 25. januara 2017. godine povodom dvije decenije od njegovog upokojenja.

U Banjaluci je 12. septembra otvorena kuća Milanovića, jedan od najstarijih objekata u gradu, bez prisustva predstavnika institucija Republike Srpske jer se sumnja da gradske vlasti nisu izvršile obaveze koje se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih poslova, a prethode izdavanju građevinske dozvole. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.