Hram Rođenja Presvete Bogorodic

Osveštan hram u Dervišima u Banjaluci

  • Izvor: ATV
  • 21.09.2024. 19:45

U banjalučkom naselju Derviši osveštan je Hram Rođenja Presvete Bogorodice. Vjernici kažu da su srećni i zadovoljni što su dočekali ovaj veliki dan u svom naselju.

„To je za nas veliki dan, dan posvećen Presvetoj Bogorodici, rođenje njeno, to je za nas veliki dan i za građane koji žive ovdje.“

„Veliko, veliko, lijep događaj za našu crkvu. Svaka čast, svaka čast, sve je u redu.“

„Crkva je središte života, što je bliže kući, to nam je lakše, ljepše, pristupačnije.“

Osveštanju je prethodila litija oko hrama. Hram je osveštao njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit banjalučki Jefrem, koga je prethodno dočekao veliki broj vjernika.

„I ovaj divan događaj koji smo danas doživjeli, osveštenje ovog hrama u ovom dijelu našeg grada. Narednih dana biće osveštanja i drugih hramova. Dakle, radimo, borimo se i molimo se, ne posustajući ni onda kada je najteže. Za sve to zahvaljujemo Bogu našem koji nam je dao milost za to“, izjavio je mitropolit banjalučki Jefrem.

Za kumove hrama izabrani su Borko Radinković i Milan Plavšić, Aleksandar Landeta, svi iz Banjaluke, te Stefan Ivanković. Podršku donatorima i sveštenstvu pružio je i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.  

„Vlada Srpske dala je više od 100.000 KM. Hram je mjesto okupljanja, orijentir, spomenik i svetionik koji će svijetliti svim generacijama. Ovaj hram izgrađen zahvaljujući i naporima sveštenstva, prije svega Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita banjalučkog Jefrema i njegovih napora da izgradimo što više hramova gdje srpski narod želi“, izjavio je Dodik.

Vječno je sve što se gradi zajedno sa Crkvom i hvala sima koji su doprinijeli izgradnji Hrama, kaže predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske. 

"To su vrijednosti koje se 800 godina nisu mijenjale, ostale su porodične, tradicionalne, iskonske i prelijepo je prisustvovati događajima koji te vrijednosti definišu i inaugurišu našu budućnost", rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. 

Nakon osveštanja Hrama Rođenja Presvete Bogorodice i Svete liturgije obavljeno je i osveštanje slavskog žita i kolača, kao i temelja parohijske sale. 

"Parohijske sale gradimo da bismo poslije službe mogli produžiti našu molitvu i naš bogougodni razgovor", poručio  je mitropolit Jefrem. 

Izgradnja Hrama Rođenja Presvete Bogorodice počela je u oktobru 2016. godine.

Pratite nas i putem Vibera