Poginulo 15 osoba

Pet i po decenija od banjalučkog zemljotresa

  • Izvor: ATV
  • 27.10.2024. 19:08

27. oktobra 1969. godine stariji Banjalučani pamtiće dok su živi. Tog jutra u 9:11 časova, prije pet i po decenija, Banjaluku je pogodio zemljotres koji je razorio grad.

Poginulo je 15 ljudi, a hiljadu ljudi bilo je teže ili lakše povrijeđeno. Materijalna šteta bila je ogromna. Tada je potpuno uništeno 86 hiljada stanova. Velika oštećenja pretrpjele su škole, zdravstvene ustanove, kulturne institucije, društveni objekti. Tada je i privreda pretrpjela ogromne gubitke, mnoga preduzeća su ugasila proizvodnju.

Za generisanje zemljotresa takve snage potrebne su decenije, kažu seizmolozi.

"Zemljotres pošto se dešava u utrobi zemlje , mi nemamo takav uređaj nemamo takvu dijagnostiku da vidimo šta se dole dešava. Naravno, na osnovu podataka samo iz prošlosti i onog što se desilo u prošlosti mi možemo da damo nekakve prognoze šta se može desiti u budućnosti i obično se to tako i dešava", rekla je Snježana Cvijić Amulić, seizmolog RHMZ. 

Razorni potresi u Hrvatskoj ili onaj u Turskoj, treba svima da nam posluže kao podsjetnik da je priroda nepredvidiva i da je trebamo poštovati. Struka kaže da su zemljotresi takve snage i razorne moći bili za očekivati. Ne možemo ih spriječiti, ali njihove posljedice možemo ublažiti preventivnim djelovanjem.   

"To je da gradimo i projektujemo građevine koje mogu da izdrže te seizmičke sile. to je najbitnije, a sve drugo je potpuno nebitno jer mi ne možemo na to da utičemo. Nauka je toliko uznapredovala i uopšte građevinska struka da se prave takvi objekti da postoje tačno kategorisani za određene zone kakva njihova stabilnost mora da bude da bi izdržali određene seizmičke sile na području na kom se očekuju. Imamo zakone i pravilnike, kojih treba u cijelosti da se pridržavamo i onda neće biti nikakvih problema", kaže Cvijić Amulić. 

U jesen te 1969. godine Banjalučani su punom parom radili na sanaciji grada. Mnogi stanovnici živjeli su u šatorima u neuništenim školskim salama, dvorištima, ustanovama. Đaci su otišli na školovanje u druge gradove, rasute po cijeloj Jugoslaviji. Objekti koji nisu do temelja uništeni, bili su do te mjere razoreni da su ih morali minirati i srušiti. Banjaluka se godinama poslije zemljotresa oporavljala, a grad je dobio potpuno drugačiji izgled.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: