Banjalučanka doktor nauka

Portret Olge Bukinac krasi galeriju Filološkog fakulteta

  • Izvor: ATV
  • 26.06.2024. 13:23

Olga Bukinac – ime je žene, Banjalučanke koja je sa ponosom prva ponijela titulu doktora nauka. Po opredjeljenju filolog, germanista doktorsku disertaciju odbranila je 1929. godine. U znak sjećanja i sa željom da se što više mladih odluči za akademsko zvanje, njen portret krasiće galeriju Filološkog fakulteta.

Portret je radio umjetnik Zdravko Krulj. U sve je uključeno i Srpsko Predstavništvo iz Austriji. Njegovati i održavati srpsko-germanske veze važno je i treba to raditi svim mogućim sredstvima, poruka je šefa Predstavništva.

Počasni konzul BiH za Štajersku takođe je dio priče o prijateljstvu u nauci. Kao predavaču germanistike, velika mu je čast što je prva žena sa titulom doktora nauka disertaciju odbranila baš iz oblasti njemačke književnosti.  

- Ja sam iz Austrije i jako mi je drago i važno da je njemački jezik povezan sa ovakvim projektima. Želim da se oni nastavljaju. Imam priliku i evo želim da pozovem studente iz Banjaluke da studiraju i kod nas. Mi ćemo nastojati da im prenesemo i naša znanja o jeziku i kulturu. Drago mi je što vidim da ovdje ima zainteresovanih za izučavanje germanistike - kaže Jerg Hofrajter, počasni konzul BiH.

Portret Olge Bukinac dio je stalne postavke galerije Đure Jakšića na Filološkom fakultetu. Dodjeljeno mu je centralno mjesto – te se tim gestom još jedanput potvrđuje značaj ove znamenite žene. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: