Banjaluka

Stanivuković sve zasluge za izgradnju Centralnog spomen obilježja palim borcima pripisao - sebi

  • Izvor: ATV
  • 22.09.2024. 11:34

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, pohvalio se danas završetkom radova na izgradnji Centralnog spomen obilježja palim borcima Vojske Republike Srpske, i sve zasluge oko ovog projekta pripisao – naravno – sebi.

Na društvenim mrežama je u svom maniru komentarisao novoizgrađeni spomenik, gdje je, između ostalog napisao: „Ovo je djelo na koje sam najviše ponosan“.

U svom kratkom osvrtu je zaboravio da pomene da je ova ideja postojala i mnogo prije je on sjeo u fotelju gradonačelnika Banjaluke, a i prije nego što je čupao asfalt, zaustavljao saobraćaj, vikao sa Trga Krajine i, pokazaće se, lažno se borio za pravdu, pa i prije nego što je napunio 18 godina.

Naime, idejni projekat o centralnom spomen obilježju potiče još iz 2008. godine. Prema tom projektu, ovo spomen obilježje je trebalo je da bude na Bulevaru cara Dušana u Banjaluci između raskrsnice kod poslovnog centra “Еkvator” i tvrđave Kastel. Otprilike na istom mjestu gdje je Stanivuković ovih dana postavio spomenik Tvrtku Kotromaniću.

Zahvaljujući Vladi i predsjedniku Srpske pali borci dobijaju Centralno spomen-obilježje

Zahvaljujući Vladi i predsjedniku Srpske pali borci dobijaju Centralno spomen-obilježje

Pomenuto idejno rješenje je predviđalo četiri specifične ambijentalne cjeline, među kojima su podzemna spomen-soba, trg, park i spomenik, kao i postavljanje pet grupacija stubova, a predračunska vrijednost tog spomenika bila je tada 16.685.070 maraka. Na kraju se od gradnje odustalo, između ostalog, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Priča se ponovo aktualizovala 2020. godine kada je tadašnji srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik objavio da bi centralni spomenik trebalo da bude pored samog sjedišta predsjednika Republike u Banjaluci. On je novinarima na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske u kasarni “Kozara”, maja 2020. godine, rekao da je “konačno utvrđena lokacija na kojoj bi spomenik trebalo da bude podignut i da je to kod spomenika banu Milosavljeviću, neposredno uz Palatu Republike”. Dakle, i to je bilo prije nego što je Stanivuković postao gradonačelnik.

Nakon što se dočepao fotelje koju je toliko silno želio, Stanivuković je poželio da promijeni lokaciju, pa možemo reći da je u svemu ovome od njegove ideje samo druga lokacija spomen obilježja.

Polemika oko lokacije i izgleda spomenika poginulim borcima u Banjaluci

Polemika oko lokacije i izgleda spomenika poginulim borcima u Banjaluci

Osim toga, nigdje Stanivuković ne pominje, a kamoli da se zahvaljuje Vladi Republike Srpske, koja je izdvojila značajna sredstva za ovaj projekat.  Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Еgić izjavio je ranije za ATV da je Vlada Srpske posredstvom resornog ministarstva uložila 2,5 miliona KM u izgradnju Centralnog spomen-obilježja.

"Vlada je u ovaj projekat uložila 2,5 miliona KM. Tokom nekoliko razgovora sa nadležnima iz Gradske uprave i gradonačelnikom, rečeno je da je ukupno uloženo tri miliona KM i jasno je ko je to sve finansirao. Svako ko ovako nešto politizuje i želi jeftine političke poene, ne ostavlja dobru sliku boračkim kategorijama", rekao je Еgić za ATV.

Pratite nas i putem Vibera