Parking

Udruženje Reakcija: Grad Banjaluka da implementira odluke Ustavnog suda

  • Izvor: ATV
  • 22.10.2024. 13:19

Iz Udruženje za zaštitu potrošača Reakcija izrazili su zadovoljstvo povodom nedavnih odluka Ustavnog suda Republike Srpske, sa kojima je stao na stranu građana i ukinuo nelegalne odredbe koje su se ticale naplate parkinga.

"Navedene odluke jasno ukazuje na obavezu gradskih vlasti da poštuju odluke Ustavnog suda i da djeluju u skladu sa zakonom. Takođe odluke Ustavnog suda predstavlja jasnu poruku da niko nema pravo da proizvoljno povećava cijene i uvode nova pravila bez prethodne saglasnosti građana, kao i da iste moraju biti u skladu sa zakonom“, naveli su u saopštenju.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača Reakcija pozvali su grad Banjaluku da odmah implementira pomenute odluke Ustavnog suda Republike Srpske. 

"Naša organizacija ističe da ovakva praksa ne samo da stvara dodatne troškove za građane, već i direktno šteti budžetu potrošača, koji se suočava s neosnovanom naplatom“, dodali su.

Takođe, u saopštenju pozivaju telekomunikacione operatere da prestanu sa pružanjem usluge naplate parkiranja u Banjaluci, jer to rade nezakonito i na taj način nanose štetu budžetu potrošača, koriste priliku za ekstra zaradu na koju nemaju pravo. 

"Ovakav vid naplate je neprihvatljiv i protivan je interesima potrošača, a sami mogu da budu i predmet eventualnih sudskih sporova“, navedeno je u saopštenju. 

U saopštenju dodaju da svi građani Banjaluke imaju pravo da budu informisani o svojim pravima, uključujući i pravo na povrat novca za neosnovano naplaćene usluge. 

"Pozivamo sve potrošače koji su pogođeni ovim postupkom da se obrate nadležnim institucijama sa zahtjevom za ostvarivanje svojih prava. Takođe, uvijek se mogu obratiti udruženjima za zaštitu potrošača za savjet ili pomoć u ostvarivanju tih prava“, dodali su.

"Ne želimo da Banjaluka ostane bez važnog prihoda, ali tražimo od gradskih vlasti da hitno riješe ovo pitanje i osiguraju zaštitu potrošača“, zaključili su u saopštenju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    ''Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.