Konačno se oglasili

Ambasada SAD reagovala tek nakon osam mjeseci na blokadu Doma naroda

  • Izvor: ATV
  • 11.10.2024. 19:17

Osam mjeseci je trebalo američkoj ambasadi da primijeti blokadu u jednoj od bh. institucija. Možda zato što Dom naroda već mjesecima blokiraju Bošnjaci. Sjednica nema od marta, jer bošnjački delegati ne žele da razmatraju Zakon o Ustavnom sudu BiH. I tek sada stiže osuda iz ambasade na račun kluba Bošnjaka na čelu sa SDA.

"SDA i članovi Kluba Bošnjaka odlučili su se na blokadu Doma naroda kako bi sakupili jeftine političke poene, lažno se predstavljajući kao branioci BiH i njenih institucija od, u ovom slučaju, fantomske prijetnje“, saopšteno je iz Ambasade SAD.

Fantomska je, reklo bi se, i osuda na račun Bošnjaka. Upravo su Amerikanci i Britanci odgovorni za blokadu Doma naroda, podsjeća predsjednik Srpske. Stali su, kaže Milorad Dodik, iza lažnog mandata Kristijana Šmita i dali dopuštenje Bošnjacima da rade šta žele.

"Marfi je srušio svaki dogovor sa Bošnjacima, i onemogućio funkcionisanje ustavne BiH i sada je našao da nam zamazuje oči nekim pričama i upozorenjima SDA. To što SDA danas radi i što upravlja pravosuđem je omogućila Amerika i to je ono što će morati Marfi da objašnjava svojim šefovima“, poručuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Simptomatično je i to što se sa buđenjem Amerikanaca iz osmomjesečnog sna, poklopila i izjava Еlmedina Konakovića, lidera NiP-a, čiji delegat, Kemal Ademović, zdušno učestvuje u opstrukciji rada Doma. Što se Konakovića tiče, blokade, odjednom, nisu rješenje. Dobro ste se sjetili, odgovor je iz srpskog kluba.

"Imali smo blokiran Dom naroda osam mjeseci i tek poslije tih osam mjeseci dobili smo reakciju jednog od lidera stranaka koji su isto tako učestvovali u blokadi, a to je Konaković. Ambasada SAD u BiH za punih osam mjeseci se nije oglasila nijednom iako je u javnosti nebrojeno puta komentarisano da je nevjerovatno da je potpuno zaustavljen rad Doma naroda Parlamentarne skupštine“, kaže delegat u Klubu Srba u Domu naroda BiH Radovan Kovačević.

Nije ovo prvi put da Bošnjaci ne dolaze na sjednice zbog tačke koju ne žele na dnevnom redu Doma naroda. Prije nešto više od dvije godine, bojkotovali su one na kojima je trebalo da se razmatraju izmjene Izbornog Zakona, na prijedlog HDZ-a.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Loto, Lutrija RS

    ''Loto, Lutrija RS

  • 20:10 Еmisija: Priča se

    '' Еmisija: Priča se

  • 21:25 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:10 Serija: Aviondžije

    'Serija: Aviondžije

  • 22:40 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:55 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)