O sankcijama i pritiscima

Američka Ambasada konačno odgovorila na pitanja ATV-a

  • Izvor: ATV
  • 02.04.2024. 20:36

ATV je konačno dobio odgovor američke ambasade u Sarajevu na naša pitanja o sankcijama i pritiscima na bankarski sektor.

A pitali smo sljedeće: 

Da li smatrate da je gašenje bankovnih računa pravnim i fizičkim licima (naročito fizičkim) udar na osnovna ljudska prava i slobode? 

Da li ovo može dovesti do ozbiljnih posljedica u bankarskom sistemu u Republici Srpskoj i BiH? 

Ko daje pravo američkim službenicima da prijete bankama u BiH da će imati probleme ukoliko ne ugase račune osoba koje su na listi OFAC? 

Da li je tačno da postoji spisak od oko 180 ljudi koji će biti sankcionisani i po kojem osnovu se formira takav spisak? 

Ovo su nam, između ostalog, odgovorili: 

"Kao što je v.d. pomoćnika ministra finansija SAD Ana Moris naglasila u svojim javnim nastupima, sankcije SAD mogu se primijeniti na bilo koju instituciju, uključujući banke, koja pruža materijalnu podršku sankcionisanim pojedincima ili kompanijama. Banke su dužne osigurati da njihove interne politike usklađenosti i upravljanja rizicima uzmu u obzir sve primjenjive politike sankcija“. 

Pa onda dodaju:

"Upućujemo vas da se obratite bankama koje posluju u BiH za odgovor na pitanje kako sankcije SAD utiču na njihovo poslovanje i klijentelu. Kada Sjedinjene Države sankcionišu određeno fizičko ili pravno lice, to je urađeno na osnovu činjenica koje su nam pokazale da se ta osoba, ili pravno lice, bavi koruptivnim, antidemokratskim ili antidejtonskim aktivnostima. To je vrlo rigorozan i ozbiljan proces, zasnovan na zakonima i propisima SAD. Nastavićemo koristiti ova ovlašćenja kako bismo pojedince i pravne subjekte pozvali na odgovornost za ove ili druge vrste destabilišućeg ponašanja."

Dakle rade kako hoće i šta hoće, u prevodu.

Pratite nas i putem Vibera