"Kaubojska politika i treniranje strogoće"

Američki cinizam i kršenje diplomatskih normi

  • Izvor: ATV
  • 19.06.2024. 19:13

"Kaubojska politika i treniranje strogoće". Tako bi se moglo opisati postupanje američke administracije i njihove ambasade u BiH. Takvo ponašanje je u najmanju ruku neprimjereno, jer Bečka konvencija o diplomatskim odnosima jasno propisuje da strani ambasador isključivo treba da radi na saradnji svoje i zemlje domaćina, i da se ne miješa u tamošnju politiku.

"Ambasador zemlje imenovanja, znači ako ste imenovani u jednu zemlju prijema, nema pravo da se miješa u unutrašnje stvari zemlje prijema, dakle bilo koji ambasador ne bi trebalo da se miješa u unutrašnje stvari u BiH", kaže Borislav Marić, diplomata.

Američki cinizam tu ne prestaje. Republika Srpska i njeni zvaničnici se godinama suočavaju sa američkim sankcijama. Čak su ispaštale i institucije koje zvanično nisu pod sankcijama, već pojedini funkcioneri. A upravo time se hvalio američki ambasador Majkl Marfi. On je pozdravio nedavne sajber napade na servere Vlade, MUP-a i drugih institucija. 

"To je gotovo u ravni pohvale terorističkog napada. Kritični sistemi Republike Srpske, znači na ključne sisteme za funkcionisanje, za zdravlje, brigu o građanima, za upravljanje, za bezbjednost, jer su i policijske strukture bile pogođene, je kao da se hvalite terorističkim činom, što nije zabilježeno u međunarodnom pravu, takav akt možemo reći i agresivnog ponašanja, zbog sankcionisanih fizičkih lica koja obavljaju javne funkcije. Dakle nisu institucije pod sankcijama iako su pogođene jednim takvim devastirajućim činom", kaže Dragan Dakić, profesor međunarodnog prava.

Nije Marfi jedini. Britanski ambasador Džulijan Marfi čak je pisao lično našem glavnom uredniku, kako bismo trebali i  o čemu da izvještavamo. Sve to ne smeta bošnjačkim političarima, koji pozdravljaju takve poteze, prizivaju bonska ovlaštenja, daju odriješene ruke strancima u Ustavnom sudu, i onda pričaju o suverenitetu. 

Pratite nas i putem Vibera