Ministar finansija

Amidžić: Populizam i licemjerstvo pojedinih parlamentaraca

  • Izvor: ATV
  • 23.10.2024. 18:37

Pojedini parlamentarci koji ne čine većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH su, kada je riječ o izmjenama Zakona o PDV-u, pribjegli populizmu, rekao je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH, i dodao da ga je takvo ponašanje iznenadilo jer se radi o jednoj konstruktivnoj ideji.

Amidžić je rekao da se povelo pitanje ko je pokrenuo izmjene zakona o PDV-u, kojima se omogućava povrat poreza na kupovinu prve nekretnine, a da to nije suština ovog zakona.

„Sad se takmičimo ko će biti izdašniji, ko će izaći sa prijedlogom, daj da što više oslobodimo obaveza i, tobože, oni više vole narod u odnosu na neke druge. Mi moramo da znamo da kada smanjimo prihode entitetima, kad smanjimo prihode zajedničkim institucijama, to ide na trošak nekog drugoga. Ako vi hoćete da ukinete poreze na sve, onda istovremeno treba da kažete 'mi moramo da otpustimo 15 procenata ljudi u državnim institucijama, da smanjimo penzije za 15 procenata, da odustanemo od određenih investicija koje podrazumijevaju izgradnju puteva“, izjavio je Amidžić novinarima u Sarajevu.

Oni koji se bave takvim populizmom imaju želju da ovakav zakon ne prođe, kaže Amidžić, kako bi tobože pokazali neku brigu. To je licemjerstvo, istakao je on.

„Vidim da se povela polemika oko toga ko je predložio zakon. Suština ovog zakona nije ko je predložio već je suština da oni koji do sada nisu uspjeli da riješe svoje stambeno pitanje, to urade. Valjda je to glavno pitanje, a ne ko je predložio zakon“, naveo je Amidžić. 

On je podsjetio da je ova ideja iznikla na Jahorina biznis forumu 2023. godine, na kojem je prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je vidio pozitivne prakse iz Srbije.

„Od aprila 2023. godine mi želimo da dođe do realizacije ove ideje, što ne znači da sutra neki drugi lider u BiH neće pokrenuti neku drugu inicijativu“, rekao je ministar finansija.

Pratite nas i putem Vibera