Lažno i maliciozno optužuje Srbiju

Bećirović bruka BiH

  • Izvor: ATV
  • 26.09.2024. 19:10

Ništa pametnije od Denisa Bećirovića nismo ni očekivali, nego da bruka svoju zemlju pred svijetom pokušavajući da lažno i maliciozno optuži susjednu i prijateljsku Srbiju.

Ovo je reakcija Marka Đurića, ministra spoljnih poslova Srbije na govor Denisa Bećirovića u Ujedinjenim nacijama.

Bećirović je optužio rukovodstva Republike Srpske i Srbije da ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

- Mogu da kažem da je svojim djelovanjem pokazao da maligno pokušava da podrije dejtonski poredak unutar BiH, da zemlju Srbiju koja godinama, i duže od dvije i po decenije, dosljedno i snažno podržava teritorijalni integritet BiH, naravno i integritet Srpske i FBiH u okviru BiH, optuži pred međunarodnom javnošću, pokazujući time da mu nije stalo do regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa - naveo je Đurić.

Bećirović je, obraćajući se na Generalnoj skupštini UN-a, pričao o tome kako Srbija ugrožava regionalnu stabilnost i suverenitet BiH. Kako je rekao, o tome želi da upozori svjetsku javnost. 

- Rukovodstvo Republike Srbije ponovo ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Velikodržavne pretenzije Srbije prema teritorijama drugih država su suštinski razlog zašto su Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan izloženi novim opasnostima. Jedan od dokaza koji govori o tome je i destruktivna Deklaracija svesrpskog sabora - rekao je Bećirović.

Srbija je uputila protestno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i predsjedniku Generalne skupštine kao odgovor na Bećirovićev govor. U pismu se upozorava na njegov pokušaj da zloupotrebom izlizanog narativa o "Velikoj Srbiji" oživi u regionu konflikte iz devedesetih godina.

- Ovo mora da bude mjesto dijaloga, a ne navijačkih tabora - kazao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

U pismu se naglašava i da je političko rukovodstvo Srbije konstantno, i u svakoj prilici, iskazivalo podršku teritorijalnom integritetu BiH, što Bećirovićeve optužbe da je Srbija nekome prijetnja čini još malicioznijim.

Pratite nas i putem Vibera