Predsjednik Albanije u BiH

Begaj: Dejtonski sporazum osnov za održavanje mira

  • Izvor: SRNA
  • 22.10.2024. 15:06

Predsjednik Albanije Bajram Begaj nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu ukazao je na važnost jačanja regionalne saradnje i istakao da je Dejtonski sporazum osnov za održavanje mira u BiH.

Begaj je iskazao zadovoljstvo otvaranjem pregovora za članstvo u ЕU, istakavši da je Albanija spremna da sa BiH dijeli svoja iskustva.

"ЕU je jedina alternativa za bolji život naših građana. Albanija je otvorila nekoliko novih poglavlja u pregovorima", rekao je Begaj na konferenciji za novinare.

Pijana htjela da udavi rođenu sestru, otac spriječio tragediju

Pijana htjela da udavi rođenu sestru, otac spriječio tragediju

On je istakao da Albanija podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, te da će nastaviti s učešćem u misiji ЕUFOR-a "Altea".

Begaj je ukazao i na važnost ostvarenja ambasada u Tirani i Sarajevu, dodavši da će se prijateljski odnosi i saradnja dvije zemlje ojačati.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je da je Albanija strateški saveznik i prijatelj BiH i da je zato važna poruka predsjednika Begaja da Albanije čvrsto podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Bećirović je uputio riječi zahvalnosti i dodao da je Begaj bio jedan od prvih predsjednika iz regiona koji je iskazao spremnost da direktno pomogne BiH nakon katastrofalnih poplava.

Počela sjednica PDPS: Pred poslanicima povrat PDV-a za kupovinu prvog stana

Počela sjednica PDPS: Pred poslanicima povrat PDV-a za kupovinu prvog stana

On je rekao da je razgovarano i o otvaranju avio-linije Sarajevo - Tirana, što bi bilo važno za državljane BiH i privrednike.

U pogledu spoljnopolitičkih prioriteta, Bećirović je rekao da su strateški ciljevi identični jer obje zemlje žele u punopravno članstvo ЕU.

On je rekao da je važno završiti ratifikaciju sporazuma o ekonomskoj saradnji, o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, o procesu saradnje tokom puta prema ЕU.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio je predsjedniku Albanije za posjetu i pozvao na intenziviranje ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:30 Biznis klub (R)

    ''Biznis klub (R)

  • 12:55 Gola nauka (R)

    ' Gola nauka (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.