Najavljuju proteste ispred OHR-a

Bošnjacima sada nije po volji Kristijan Šmit

  • Izvor: ATV
  • 14.10.2024. 19:15

U drugom entitetu za četvrtak najavljuju proteste ispred OHR-a. I to kako kažu, zbog rušenja presude "Kovačević" i antibosanskog djelovanja Kristijana Šmita. Istog onog Šmita prema kome su se do juče u ponašali podanički. Prvi čovjek Republike Srpske, koji već neko vrijeme upozorava na štetno djelovanje njemačkog turiste i zbog koga je i pokrenut politički progon protiv njega kaže možda se na tom protestu i sam pojavi.

"Možda ću i ja otići", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Ali su razlozi za to drugačiji. Srpski zvaničnici odavno ističu da Kristijan Šmit nije ništa do samozvani, jer da bi ga i drugi nazivali visokim predstavnikom treba potvrda Savjeta bezbjednosti UN. A to nema. Bošnjački razlog protesta je nešto drugačiji - Kristijana Šmita sada vide kao prepreku u ostvarenju davne bošnjačke ideologije - unitarne BiH. 

"Oni su definitivno neko ko želi da provede te svoje ratne ciljeve, i u smislu toga i zbog čega oni protestuju jeste u stvari jedan osnovni i suštinski razlog stvaranje jedne izborne jedinice u BiH. Šta znači stvaranje jedne izborne jedinice? To znači potpuna unitarizacija BiH. Naravno, to je apsolutno neprovodljivo u bilo kom smislu, Ustavne nadležnosti su u tom kontekstu vrlo jasno i eksplicitno definisane dakle i u smislu izbornih jedinica i u smislu provođenja izbora i svega onog što podrazumijeva, što daje potpunu autonomiju", rekao je Milorad Kojić, poslanik u PD PS BiH.

Bošnjacima konkretno smeta što je Šmit priznao da bi se potvrđivanjem presude u slučaju "Kovačević" dodatno zakomplikovali i onako komplikovani politički odnosi u BiH. Potvrđivanje ove presude znači potpunu razgradnju Dejtonskog mirovnog sporazuma na kome BiH i počiva što ne dolazi u obzir, jasan je stav Srpske. 

"Ne postoji čak ni najmanja mogućnost da se tako nešto desi, mi insistiramo da postoje dvije izborne jedinice- Republika Srpska je jedna izborna jedinica. Ne postoji ni jedan organ na nivou BiH koji bi se birao u jednoj izbornoj jedinici koja bi bila BiH, znači to je minimum minimuma ispod kojeg mi ne idemo", rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

To je klasični mentalitet predstavnika drugog entiteta, poruka je iz Srpske. Nadali su se da će služenje strancima iznjedriti odluke koje će momentalno biti donesene u njihovu korist. Kada se to ne desi, mijenjaju narativ kako bi ispali žrtve u očima međunarodne zajednice.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: