Ne odustaju od otimanja imovine

Bošnjacima smeta uspostavljanje katastra Republike Srpske

  • Izvor: ATV
  • 21.10.2024. 19:10

Bošnjaci ne mogu sakriti da ih boli što Republika Srpska uspostavljanjem katastra crno na bijelo utvrđuje stvarne vlasnike nekretnina na svojoj teritoriji.

Da ne odustaju od otimanja imovine Srba dokazao je i  Ramiz Salkić koji se obrušio ni manje ni više nego na jednonacionalne komisije, koje bi, kako tvrdi, dio privatne imovine Bošnjaka bez trenutno utvrđenih vlasnika, uknjižili na Republiku Srpsku, a ne na BiH. Posebno je simptomatično što takve izjave dolaze u jeku priče o centralizaciji BiH. 

"Potpuno jasna intencija Bošnjaka ne samo iz Federacije već i iz Republike Srpske, da istraju na provođenju neustavnih odredbi a to je da se pokušava donijeti nekakav zakon o toj navodnoj kako oni kažu državnoj imovini što je sasvim kontradiktorno sa samim Ustavom BiH", rekao je Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Zaboravio je Salkić da se pri uspostavljanju katastra u Republici Srpskoj komisija koju je prozvao, ispunjava niz procedura, od upućivanja poziva posljednjim vlasnicima u zemljišnim knjigama do prava na žalbu. Zaboravio je i se nijedno od tih prava ne poštuju  u postupcima nad imovinom u drugom entitetu, podsjećaju iz Odbora za zaštitu prava Srba.

"Samo se objavljuje u Službenom glasniku Federacije da se vodi postupak. Niti imaju pravo žalbe. Tek poslije pet ili deset godina kad dođu da izvade list nepokretnosti ili ZK izvadak, vide da je došlo do nestanka imovine", rekao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Nema nikakvih malverzacija koje spominju Bošnjaci, jasni su pravnici. Imovina i po Ustavu jasno pripada entitetima pojedinačno, a ne BiH. Jedino što će se utvrđivati je usklađenost zemljišnih knjiga i postojećeg katastra koji su do sada bili odvojeni. 

"Ovdje jedino pod navodnicima mogu ostati bez nekretnine oni koji su prije 50 ili 100 godina bili upisani i ostali upisani u zemljišnim knjigama, a kasnije su njihovi preci tu zemlju prodavali ali to nije nikada proknjiženo i nije provedeno i da oni sad hoće ponovo da povrate tu zemlju", rekao je Milan Petković, pravnik.

Za povratak zemlje u vlasništvo biće dovoljno prilaganje dokaza o vlasništvu. Logično se onda nameće  pitanje da li je Bošnjacima više odgovaralo bezakonje i svojatanje imovine Republike Srpske. Ne treba zaboraviti ni da je katastar o nepokretnostima javna knjiga dostupna svima na uvid. U utvrđivanju stvarnih vlasnika biće obuhvaćena zemljišta, ali i objekti u Republici Srpskoj. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: