Nakon žrijebanja

CIK BiH zakomplikovala Dom naroda: "Ako nije po volji naroda, jeste po volji opozicionara“

  • Izvor: ATV
  • 07.07.2024. 19:55

SNSD neće povući svog delegata iz Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. PDP-ov Nenad Vuković kojeg je CIK izvukao iz kinder jajeta, neće položiti zakletvu.

To poručuju iz najveće stranke u Srpskoj. Zbog besmislenog žrijebanja CIK-a, kršenja procedura i oduzimanja volje srpskom narodu, najavljuju tužbe.

"Nema nijednog dokaza da je naša strana zloupotrijebila bilo šta. Već je branila našu poziciju u Parlamentu. Е pošto im je to smetalo, onda su smislili ovu priču sa tom nekom kuglicom koju su držali u frižideru da izaberu PDP nakon dvije godine. Ali neka zna, što se nas tiče neće položiti zakletvu, a on može da glumi šta hoće“, kaže lider SNSD-a Milorad Dodik.

Šta god hoće, može i CIK. Tako je nakon skoro dvije godine mandata odlučio da zamijeni SNSD-ovog delegata sa PDP-ovim. Možda zato što se tako otvaraju neka druga vrata. Ona za ulazak u vlast. 

"Ja nisam došla svojevoljno, i sa ulice i iz parka u Parlamentarnu skupštinu, nego na bazi odluka koje niko nije ukinuo na osnovu mog znanja… Postoje tu još nekakvi proceduralni problemi gdje se u jednom koraku odlučivanje Suda BiH zatajilo i od Narodne skupštine i od aktera i sve će to biti predmet analize pred određenim instancama“, kaže delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz SNSD-a Snježana Novaković Bursać

Ako ne pomognu domaće, možda će ona instanca u Strazburu. Jer iz SNSD-a poručuju da po pravdu idu do kraja. Oni koji su sve to zakuvali, trebalo je da znaju da o delegatima odlučuje Narodna skupština. 

"Vidjećemo u kojem smislu će se to odraziti na konstituisanje Doma naroda, ne znam da li je moguće da polože zakletvu. U svakom slučaju mi imamo međusobnu komunikaciju, i ono što se dogovorimo tako će biti. Republika Srpska neće dozvoliti da bude uvučena u spiralu nesloga, prepucavanja tim što će neko iskoristiti neke ambiciozne ljude koji žele da poništavaju narodnu volju. Ovdje je osnovni postulat narodna volja“, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Tako bi trebalo da bude, ali nije. Ako nije po volji naroda, jeste po volji opozicionara. Neki od njih već razmišljaju o pozicijama u Savjetu ministara BiH. 

Pratite nas i putem Vibera