HDZ

Čović: Žrijebanje CIK-a ne može da utiče na funkcionisanje vlasti

  • Izvor: Agencije
  • 01.07.2024. 17:48

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da današnje žrijebanje delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u Centralnoj izbornoj komisiji BiH ne može da utiče na funkcionisanje vlasti na nivou BiH.

Čović je ocijenio da ne može peti delegat da utiče na vlast, te dodao da postoje različiti pristupi glasanja.

"Rijetke su sjednice kada su svi iz većine glasali zajedno, kao i u Predstavničkom domu. Ne mislim da bilo šta može uticati na ovaj dogovor", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sastanka lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH.

On je naveo da ne treba brinuti za izjave da će neko razriješiti Savjet ministara.

Kovačević: Farsa bez iznenađenja; Dogodilo se ono na šta smo upozoravali

Kovačević: Farsa bez iznenađenja; Dogodilo se ono na šta smo upozoravali

"Odnosi u Domu naroda su takvi kakvi su. Ako imate parlamentarnu većinu onda je imate", rekao je Čović i dodao da je irelevantno ako je neka stranka sa tri ili četiri predstavnika.

Čović je naveo da nema nikakav odnos o pitanju žrijebanja, te dodao da na sjednicu Doma naroda svako može da dođe, ali da se zna kojih 15 ruku odlučuje.

Govoreći o zaključku koji je potpisan na današnjem sastanku, Čović je rekao da se zaključak odnosi na budžet i par stvari koje se odnose na ekonomski ambijent da bi izvršna i zakonodavna vlast normalno funkcionisale.

Čović je rekao da je riječ o dokumentu koji je ekonomskog aspekta, a ne političkog, te da su u njemu sve tačke o kojima postoje dodirne tačke, dok su politička pitanja o kojima postoje razilaženja ostavljena za budućnost.

"Nema uslovljavanja što se tiče bilo koga. Dodirne tačke smo stavili u zaključak. Ništa nije stavljeno što nas dijeli. Na ovaj način ćemo vrlo brzo moći maštati da napravimo kvalitetan iskorak, da otvorimo ono što smo potpisali u decembru i da na tome gradimo priču, a ne ono što nas je razdvojilo", naveo je Čović.

Mađarska preuzela predsjedavanje, Orban: Red je na nas da ponovo učinio Еvropu velikom

Mađarska preuzela predsjedavanje, Orban: Red je na nas da ponovo učinio Еvropu velikom

Odgovarajući na pitanje o postojanju, kako je rečeno, koalicije na nivou BiH, Čović je istakao da će ona definitivno postojati ako se u četvrtak, 4. jula, usvoji budžet institucija BiH, te dodao da je atmosfera na današnjem sastanku bila izvrsna.

Čović je naveo da je dogovoreno da nakon sjednice Savjeta ministara, koja će biti održana u Mostaru, budžet pošalje u hitnu proceduru u Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Komentarišući prijedlog Naše stranke o novom načinu izbora sudija, Čović je rekao da je Ustav definisao sve odnose i da su sve izvan toga procedure.

"Nemam komentar na bilo koji prijedlog, pa ni Naše stranke. Različitih razmišljanja imamo na bezbroj pitanja i ne želim ući u zamku da bilo šta komentarišem", poručio je Čović.

Sastanku u sjedištu HDZ-a BiH u ime SNSD-a prisustvovali su predsjednik Milorad Dodik, potpredsjednici Željka Cvijanović i Radovan Višković, generalni sekretar ove partije Srđan Amidžić, te član stranačkog Predsjedništva Staša Košarac.

U ime HDZ-a BiH na sastanku su bili predsjednik Dragan Čović, zamjenik predsjednika Borjana Kršto i potpredsjednik Darjana Filpović.

Kusturić detaljno objasnio: Ugrožena ljudska prava, radnici sankcionisanih firmi nisu jedini pogođeni

Kusturić detaljno objasnio: Ugrožena ljudska prava, radnici sankcionisanih firmi nisu jedini pogođeni

Ispred SDP-a BiH su prisustvovali predsjednik Nermin Nikšić, lider stranke "Narod i pravda" Еlmedin Konaković, te predsjednik "Naše stranke" Еdin Forto.

U delegaciji SDP-a BiH su bili Saša Magazinović iz SDP-a, partije "Narod i pravda" Denis Zvizdić, te "Naše stranke" Predrag Kojović i Sabina Ćudić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.