Pri Ambasadi BiH

"Crveno svjetlo" za vojne atašee u Zagrebu

  • Izvor: ATV
  • 02.07.2024. 19:19

Nadležne institucije u Zagrebu nisu dale "zeleno svijetlo" za vojne atašee pri Ambasadi BiH.

Kako pišu mediji, brigadiri Mirsad Stabančić i Izudin Skopljak, nisu dobili saglasnost, a razlog za takvo ponašanje Hrvatske jeste što su njih dvojica bili u sastavu zloglasne Sedme muslimanske brigade. Ta brigada ostala je upamćena po zločinima nad Hrvatima tokom muslimansko-hrvatskog sukoba u građanskom ratu u BiH. 

"Susjedna Hrvatska koja vodi računa o bezbjednosti svoje države, pa neće dati agremane licima koja imaju sumnjivu prošlost, podsjetila je nas ovdje u Republici Srpskoj da ima mnogo neistraženih i neispričanih priča o proteklom ratu kao i na tužnu istinu da onaj koji je učestvovao u ratu kao vojnik ili oficir u Vojnik Republike Srpske može biti samo agresor ili ratni zločinac dok onaj koji se borio na suprotnoj, bošnjačkoj  strani ili je heroj ili žrtva“, kaže stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.

Kako je došlo do ovog diplomatsko-vojnog skandala, od ministra Zukana Heleza nismo saznali. Naši pozivi i mejlovi ostali su bez odgovora. Struka kaže da se ovakav skandal sa susjednom zemljom nije smio dogoditi. 

"Naravno da je to samo drskost, bezobrazluk i upornost te tzv. diplomatije koja dolazi iz federalnog dijela, odnosno iz bošnjačkog korpusa. Znali su o čemu se radi, znali su u čemu je problem. Ovdje nisu ispoštovane sve one procedure koje su trebale biti, ni svi oni savjeti i upute. Zašto se samo insistira kod srpskog naroda da kadrovi koji su vezani za protekli odbrambeno-otadžbinski rat ne smiju nigdje ništa u državi obavljati? Na tome jako insistiraju i na tome su jako uporni. Sa druge strane kad se dogodi njima, onda zanemaruju“, kaže dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka Slobodan Župljanin.

Novi prijedlozi za vojne atašee u Zagrebu trebali bi se naći pred članovima Predsjedništva BiH već na sljedećoj sjednici. 

Naime, Ministarstvo odbrane BiH dostavlja Predsjedništvu BiH spisak najbolje rangiranih kandidata za izbor i imenovanje vojno-diplomatskih predstavnika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH. Predsjedništvo donosi odluku ko će od tri kandidata biti imenovani na te pozicije, s tim da ne mora biti prvi sa liste najbolje rangiranih.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: