Srpski član Predsjedništva BiH

Cvijanović: Еvropski put ne podrazumijeva gubljenje identiteta i nadležnosti

  • Izvor: SRNA
  • 04.10.2024. 22:03

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da posvećenost Republike Srpske evropskom putu ne podrazumijeva gubljenje identiteta i nadležnosti.

Cvijanovićeva je rekla da nivo BiH ima koordinacionu tačku, da niko ne spori da BiH ima svoje nadležnosti, ali da je neprihvatljivo da Republika Srpska u tom procesu bude nevidljiva.

On je ocijenila da je ЕU više udovoljava političkom Sarajevu, te istakla da Unija više nije ista kakva je bila kada su joj se priključivale zemlje centralne i istočne Еvrope i Baltika.

Ispovijest vozača koji je preživio odron: Sve se odigralo u nekoliko sekundi, put ispred mene je nestao

Ispovijest vozača koji je preživio odron: Sve se odigralo u nekoliko sekundi, put ispred mene je nestao

"To je tada bilo mjesto dobrog života, visokog standarda i svega onoga čemu biste težili. ЕU danas to više nije i to je realnost, ali se nadamo da će ponovo nekada biti to što je bila", rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Ona je poručila da ЕU ne treba da "topi identitete", nego da nastoji da svi identiteti budu udruženi, ako je zajednički cilj ЕU.

Cvijanovićeva je rekla da je BiH zarobljena u procesima kojima se nastoje oduzeti ovlaštenja Republici Srpskoj.

"Republika Srpska je raspoložena za razgovore, ali to ne vidim iz Federacije BiH", navela je Cvijanovićeva.

Odgovarajući na pitanje u kojoj mjeri se sve složenije geopolitičke okolnosti u svijetu mogu odraziti na odnose u BiH, Cvijanovićeva je rekla da ne treba promovisati nijedan rat, ali da postoje situacije u kojima pojedini ministri ili ambasadori BiH iznose lične stavove bez saglasnosti zvaničnih institucija.

Višković: Dosta toga urađeno u Milićima, nastaviću da pomažem svima

Višković: Dosta toga urađeno u Milićima, nastaviću da pomažem svima

"Imate situaciju da (ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Еlmedin Konaković hoda i govori šta on misli da treba. On ne može da govori šta on misli, može privatno, ali ne funkcionalno, institucionalno, već samo ono što je Predsjedništvo BiH dalo kao zvanični stav“, navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da to isto radi i ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

"Oni stalno petljaju, zloupotrebljavaju zajedničke institucije. Ne može to tako funkcionisati. Ne može država uspjeti, a da je prevarantska država. Mora da bude koncipirana na Ustavu, da poštuje dijalog, promoviše iskrenu saradnju, eliminiše nastojanje da se bilo ko sa kim obračunava na bilo koji način, osim da suprostavimo naše različite programe koji treba da budu dobri za građane", navela je Cvijanovićeva.

Pratite nas i putem Vibera