Staša Košarac

Dodik jasno predočio Erdoganu razlike u stavovima u BiH o NATO integracijama

  • 03.05.2019. 13:13

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocijenio je da je posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Turskoj bila višestruko korisna i za Republiku Srpsku i za cijelu BiH, kako na političkom tako i na ekonomskom planu.


"Na političkom planu predsjednik Dodik je turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu jasno predočio razlike koje u BiH postoje kad je riječ o daljem kretanju ka NATO-u. Bez ikakvog uvijanja Erdoganu je rečeno da će Republika Srpska i srpski narod u potpunosti pratiti politiku vojne neutralnosti koju provodi Srbija, što je u Ankari očigledno shvaćeno, budući da iste poruke Erdoganu prenosi i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić", izjavio je Košarac za Srnu komentarišući rezultate posjete članova Predsjedništva BiH Turskoj.

Istovremeno, kaže Košarac, predsjednik Dodik je od Erdogana dobio ono što je uoči puta u Ankaru i očekivao - jasnu poruku svima u BiH, pa i čelnicima SDA, da je potrebno što prije i bez uslovljavanja formirati novi Savjet ministara BiH.

Prema njegovim riječima, korist na ekonomskom planu nije samo u potpisivanju povoljnog Sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i Memoranduma o izgradnji auto-puta Sarajevo - Beograd - Sarajevo.

"Dodik je od Erdogana u Ankari tražio i dobio dvije stvari. Prva je čvrsto obećanje da će krak gasovoda Turski tok, kojim će ovaj dio Evrope biti snabdjeven jeftinijim ruskim gasom, ući i u BiH. Druga je - ravnopravan tretman Republike Srpske i Federacije BiH kad je riječ o firmama koje izvoze u Tursku, ali i kad je riječ o turskim ulaganjima u BiH", naglasio je Košarac i dodao da Dodik ni jednog trenutka u Ankari nije zanemario činjenicu da je tamo predstavljao Republiku Srpsku i srpski narod.

Košarac je odbacio kritike bivšeg predsjednika SDS-a Mladena Bosića na račun Dodikove posjete Ankari, naglasivši da je Bosićeva gubitnička politika poražena na svim izborima na kojima je učestvovao.

"Bosić je tvorac probosanske politike SDS-a, u kojoj nikada i nigdje nije bilo Republike Srpske. SDS-ovi funkcioneri su i u Ankari, i u Briselu, i u Vašingtonu zastupali isključivo interese bošnjačke unitarističke politike, u kojoj nije bilo mjesta za interese Republike Srpske i srpskog naroda", rekao je Košarac.

On je dodao da gubitnik Bosić nema pravo bilo kome da drži lekcije, već treba da se osvrne iza sebe i da odgovori na pitanje kakvu je korist za Republiku Srpsku donijela četvorogodišnja vladavina SDS-a i takozvanog Saveza za promjene u zajedničkim institucijama u Sarajevu.

"Bosić je bio na čelu onih snaga koje su Republici Srpskoj i njenim institucijama u protekle četiri godine nanijele ogromnu političku i ekonomsku štetu. Tu štetu trpimo i danas, kada Republika Srpska još nema svoje legitimne predstavnike u Savjetu ministara i to zato što SDA i pojedine zapadne ambasade u Sarajevu u foteljama žele da vide poslušne i podanički raspoložene Bosićeve ministre", zaključio je Košarac.