Predsjednik Еvropske komisije

Fon der Lajen poručila u Jablanici: ЕU je uz vas

  • Izvor: SRNA
  • 24.10.2024. 17:07

Predsjednik Еvropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas stanovnicima Jablanice da je ЕU uz njih i kada je riječ o obnovi nakon što su pretrpjeli ogromnu štetu koju su pričinili poplave i klizišta u noći između 3. i 4. oktobra.

"ЕU je tu uz vas ne samo u ovom kratkoročnom periodu prvog odgovora već i dugoročnije u smislu sanacije i obnove i vraćanja života ponovo u ova područja", rekla je Ursula fon der Lajen.

Ona je istakla da je i dalje bolno vidjeti i posvjedočiti dešavanjima na ovim područjima i razmjerama nesreće koja ih je zadesila. 

Fon der Lajen posjetila Jablanicu

Fon der Lajen posjetila Jablanicu

"Vi ste naš prijatelj i partner, zemlja koja ima status kandidata i svakako stojimo uz vas", rekla je Fon der Lajenova i izjavila saučešće porodicama stradalih.

Fon der Lajenova je napomenula da je evropski mehanizam civilne zaštite odmah aktiviran i pružena je podrška, te je zahvalila svim volonterima iz mnogih zemalja i pripadnicima oružanih snaga.

Fon der Lajenova boravi u Jablanici u pratnji predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto.

Cvijanović: Očigledno da neko stalno produkuje priču o navodnim kampovima

Cvijanović: Očigledno da neko stalno produkuje priču o navodnim kampovima

U Jablanici su i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač, načelnici Konjica, Jablanice, Fojnice, Kiseljaka i Kreševa, kao i šef za hitne operacije u kantonu Еmil Balavac.

Predsjednik Еvropske komisije dolaskom u Jablanicu započela je dvodnevnu posjetu BiH.

Pratite nas i putem Vibera