Slučaj Kovačević

I protivnici Srpske shvatili da se dejtonski okvir ne smije dirati

  • Izvor: ATV
  • 13.10.2024. 19:20

Primjenama presuda Suda u Strazburu nestala bi dejtonska BiH i dejtonski Ustav. Mišljenje zvaničnika Republike Srpske u slučaju Kovačević, sada dijeli i samozvani visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Prema njegovim riječima, potvrđivanje ove presude na Velikom vijeću suda u Strazburu moglo bi izazvati velike političke probleme u BiH. Iako Šmit niti je legalan niti legitiman, njegov sadašnji narativ ipak potvrđuje da su se poruke iz Srpske godinama unazad potvrdile kao tačne. 

„U slučaju Kovačević to je potpuna razgradnja etničkog kriterijuma na kojem se zasniva BiH, znači i to je razgradnja Dejtonskog mirovnog sporazuma, mogućnost da neko iz Federacije glasa za srpskog člana Predsjedništva, to ne dolazi u obzir. To svakako ne amnestira Šmita od svih njegovih loših odluka koje je donio u BiH, njegovih stavova i kada je u pitanju državna imovina i Izborni zakon i ovaj zakon po kome se sudi Miloradu Dodiku, znači on naravno nije postao ovim dobar momak“, rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Ali je dobro što su pojedini protivnici Republike Srpske razumjeli da se ni pod koju cijenu ne smije dirati ustavnopravno i dogovoreni Dejtonski okvir BiH. Jer, smatraju stručnjaci, Opšti okvirni sporazum za mir važniji je od bilo kojeg pojedinačnog prava podnosioca prijave. 

"BiH bi se pretvorila u građansku, unitarnu i folklorno multikulturalnu državu, bez konstitutivnosti i federalnog etno-teritorijalnog predstavljanja. Protivnici Srpske, a koji i sami dolaze iz federalne države, prepoznali su pogubnost i potencijalnu istorijsku grešku primjene presuda Еvropskog suda za ljudska prava“, istakao je Siniša Karan, profesor ustavnog prava.

Sud u Strazburu, dodaje Karan, presuđivao je isključivo vodeći se bošnjačkim politikama i njihovim željama da dominiraju u BiH. Sada, kada političkom Sarajevu ne odgovara retorika Kristijana Šmita i njegovih političkih šefova po običaju, kukaju po federalnim medijima i za četvrtak najavljuju proteste ispred OHR-a.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еnergo klub

    Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće? Naš novi format ‘Еnergo klub’ pružiće vam relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.