Ugrožena ljudska prava

Kako će Centralna banka odgovarati zahtjevima IRB-a?

  • 04.07.2024. 19:03

Centralna banka mogla bi da koči dozvole koje će tražiti IRB, saznaje ATV. Iako se radi o tehničkim procedurama koje bi omogućile IRB-u da posluje kao i druge komercijalne banke, instrukcije iz Američke ambasade mogle bi sve da zakomplikuju. Ako se tako nešto desi, to će biti presedan. Jer po istom principu posluje i Razvojna banka u drugom entitetu.

"Mi smo se pri izradi ovog zakona rukovodili Zakonom koji je na snazi u FBiH. Ne očekujem nikakav problem od Centralne banke s obzirom da ćemo maltene imati identičan Zakon, da i nama da licencu za obavljanje platnog prometa kao što je i razvojnoj banci u Federaciji", rekao je Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRB-a Republike Srpske.

Pozivi, note ili naređenja Centralnoj banci iz Američke ambasade ne bi bili iznenađenje. Tako rade i sa bankama u Srpskoj, obilaze i prijete da ne sarađuju sa onima koji su na američkoj crnoj listi. 

"Američke sankcije mogu se primijeniti na bilo koje institucije, uključujući banke, koje pružaju materijalnu podršku pojedincima ili kompanijama koje su pod američkim sankcijama. Banke imaju odgovornost da osiguraju da njihove interne politike praćenja procedura i upravljanja rizikom uzimaju u obzir sve primjenjive sankcijske politike", saopšteno je iz Ambasade SAD-a u BiH.


Za ATV su indirektno priznali i da su ugrozili ljudska prava, i to tako što su odgovornost prebacili menadžmentu sankcionisanih firmi. U IRB-u od sankcija ne strahuju. Napominju da, i ako dobiju dozvole Centralne banke BiH, neće moći da otvaraju račune onima koje se nalaze na američkoj crnoj listi. I to sve zato što BiH nema svoj platni sistem.

Centralnu Banku BiH pitali smo šta to treba da ispuni IRB kako bi dobila dozvole za platni promet. Napisali su da licence za obavljanje platnog prometa vrše entitetske agencije za bankarstvo, te da nakon dobijanja licence, ovlaštena organizacija može da aplicira za učešće u platnim sistemima Centralne banke BiH. Uz napomenu da je potrebna i dozvola za SVIFT. U prevodu, ako nema SVIFTA, nema ni dozvola. Podsjećamo da je bankama u Srpskoj zaprijećeno izbacivanjem iz SVIFT sistema ako budu sarađivale sa licima i pravnim subjektima koji su pod američkim sankcijama. 

Pratite nas i putem Vibera