Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH

Knežević: Kadet koji je odbio da se rukuje sa ženom ne bi mogao funkcionisati u Oružanim snagama

  • Izvor: SRNA
  • 02.10.2024. 15:26

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-major Gojko Knežević smatra da kadet iz BiH koji je na Terezijanskoj vojnoj akademiji odbio da se rukuje sa ministrom odbrane Austrije Klaudijom Taner jer je žena, ne bi trebalo da bude primljen u Oružane snage.

Knežević je izjavio Srni da ovaj kadet nije pripadnik Oružanih snaga BiH, odnosno da se pripadnik postaje nakon uspješno završenog školovanja i potpisivanja ugovora o profesionalnoj vojnoj službi, nakon čega se angažuje u komandama, jedinicama.

"Već sam stavio do znanja da nisam za to da sa njim bude potpisan ugovor o profesionalnoj vojnoj službi, jer sa takvim stavovima teško može funkcionisati u multietničkoj sredini, a do problema bi došlo i kada je riječ o rodnoj ravnopravnost zbog njegovog pristupa prema ženama", naglasio je Knežević.

Navodeći da je u Oružanim snagama angažovano više od 10 odsto žena, Knežević je pojasnio da se ovaj kadet zbog toga može naći u situaciji da mu komandir ili komandant bude žena ili da mu u jedinici kojom komanduje, takođe, može biti žena vojnik.

Tadić: Da li bi Zukan Helez mogao objasniti koga se plašimo, Izraela ili Irana?

Tadić: Da li bi Zukan Helez mogao objasniti koga se plašimo, Izraela ili Irana?

"Kako misli da funkcioniše na takav način? To bi bili izazovi sa kojima bi se suočio, ne samo on, nego i drugi koji su u sastavu jedinica ili komandi tamo gdje se on nalazi", istakao je Knežević.

On je ponovio da sa njim ne treba sklopiti ugovor o vojnoj službi, ali da je to mimo njegove moći jer mu je Ministarstvo odbrane poslodavac.

Knežević je pojasnio da ministar odbrane potpisuje ugovor kako sa civilnim, tako i sa profesionalnim licima o stupanju u radni odnos, odnosno u profesionalnu vojnu službu.

"Vidjećemo šta će biti dalje. Ukoliko se desi da sa njim bude potpisan ugovor, što ne isključujem imajući u vidu sve odnose, onda ću vidjeti šta mogu da preduzmem", istakao je Knežević.

Tuča u BiH nakon svađe u saobraćaju: Palicom nasrnuo na drugog vozača

Tuča u BiH nakon svađe u saobraćaju: Palicom nasrnuo na drugog vozača

On je rekao da bi u tom slučaju ovo lice ušlo u drugu kategoriju, odnosno profesionalna vojna lica, a da je u vrijeme incidenta u Austriji kadet sve do zvanične promocije kada je nastao ovaj problem.

Na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji, tokom svečanosti prijema novih oficira u austrijske oružane snage, bošnjački oficir je odbio da se rukuje sa Tanerovom jer je žena, prenio je austrijski dnevnik "Kurir".

List je naveo da se incident dogodio za vrijeme tradicionalne ceremonije koja predstavlja vrhunac godišnjih aktivnosti akademije.

Prema navodima medija, oficir je ovaj čin "opravdao" svojim vjerskim uvjerenjima.

Kao rezultat toga, vojnik je odmah isključen sa ostatka ceremonije, a nije mu uručen ni tradicionalni akademijski prsten, što je potvrdilo Ministarstvo odbrane Austrije.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)