Optužbe zbog atentata

Komisija za nadzor da se izjasni o nezakonitosti u radu OBA

  • Izvor: ATV
  • 22.09.2024. 19:16

Kroz parlamentarnu komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH treba se utvrditi i iznijeti javno kako su u toj agenciji pripremane nezakonite radnje, odnosno atentat na srpske predsjednike - kaže poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milorad Kojić. Svima je i te kako jasno da je OBA podređena bošnjačkoj političkoj strukturi i njihovim interesima i ciljevima.

"Ono što je potpuno jasno i vidljivo i kroz sudski proces koji se vodi protiv predsjednika Dodika da je interes Bošnjaka i njihovih političkih lidera sklanjanje Milorada Dodika sa političke scene. Nažalost, očigledno da je bio osmišljen i plan koji je podrazumijevao ne sklanjanje sa političke scene nego ono najgore-a to je likvidacija", kaže Kojić.

OBA bi trebala da radi u interesu sva tri konstitutivna naroda koja žive u BiH. Da je ta služba odavno zrela za rekonstrukciju potvrđuju i bivši obavještajci.

"Ona mora da bude služba bezbjednosti i srpska, kao što je i bošnjačka i isto tako treba da bude i hrvatska, inače ako nije tako onda svaki entitet neka ima svoju službu pa neka se štiti sam", kaže Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

A u prilog tome ide i činjenica da je jedan od razloga zašto je bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić Osmica iza rešetaka planirani atentat na dva ključna čovjeka srpskog naroda Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. 

"On je spriječen u tome, nisu se dalje odmakli od planova, znali smo dok je on to radio, oni su glupi, oni misle da su oni neki đavo, ako iko ima obavještajnu službu to je Srbije", kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 

Osmica nije više direktor agencije, ali potencijalna prijetnja i dalje postoji, poruka je zvaničnika Srpske. Postavlja se pitanje da li kao takva uopšte treba da postoji, ili je potrebno formirati novu, bez kadra koje je spreman da služi samo političkom Sarajevu.

Pratite nas i putem Vibera