Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara

Košarac: Odluke krnjeg Ustavnog suda BiH ne primjenjuju se na teritoriji Srpske

  • Izvor: ATV
  • 20.09.2024. 10:20

Odluke Ustavnog suda BiH u krnjem sastavu i bez ijednog srpskog sudije nemaju legitimitet i ne primjenjuju se na teritoriji Republike Srpske i tako će biti i sa najnovijom u vezi sa Izbornim zakonom Republike Srpske, izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac je poručio da će tako biti i sa odlukom ovog političkog, a ne pravnog tijela, da van snage stavi Izborni zakon Republike Srpske.

- Ova odluka je neustavna i isključivo je u funkciji otimanja nadležnosti Republike Srpske, urušavanja njenog izbornog suvereniteta i prekrajanja izborne volje naših građana. To nećemo dopustiti - ocijenio je Košarac.

On je istakao da Republika Srpska ima jake institucije koje će nastaviti da na zakonit i legalan način štite ustavni kapacitet i nadležnosti Srpske od antiustavnih i antidjetonskih nasrtaja krnjeg Ustavnog suda BiH.

Košarac je ukazao da je Izborni zakon Srpske ustavan, usvojen na temelju Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, kao i da će biti primjenjivan u narednim izbornim ciklusima.

Prema njegovim riječima, odluke Ustavnog suda BiH biće ništavne za Srpsku sve dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, dok stranci ne odu iz ove institucije i

ona ne izađe iz ralja malignog dvojca /Kristijana/ Šmita i /Majkla/ Marfija, promotera antiustavnog, antidejtonskog i antisrpskog koncepta BiH.

Umjesto da štiti Ustav, rekao je Košarac, Ustavni sud BiH odlučuje bez srpskih sudija u svom sastavu, djeluje vanustavno i krši Dejtonski sporazum, po nalogu Šmita i Marfija.

- To je nedopustiva i neprihvatljiva praksa - konstatovao je on.

Krnji Ustavni sud BiH stavio je juče van snage Izborni zakon Republike Srpske uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, zbog toga što se ovim zakonom navodno preuzimaju nadležnosti institucija BiH.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: