Član Predsjedništva SNSD-a

Košarac: Politika radikalnog krila SDA biće neutralisana ustavnim sredstvima

  • Izvor: SRNA
  • 23.11.2021. 11:09

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da turneja Bakira Izetbegovića po zemljama zapadne Evrope i njegovi istupi pred predstavnicima bošnjačke dijaspore predstavljaju očajnički pokušaj prvog čovjeka SDA da prikupi još nešto glasova za svoje sulude, radikalne ideje stvaranja unitarne zemlje i majorizacije, pa čak i asimilacije Srba i Hrvata u BiH.

"Izetbegović je, očigledno, shvatio da njegova radikalna politika i političko nasljeđe 'Islamske deklaracije' njegovog oca Alije imaju sve manje pristalica u BiH. Zbog toga je, zloupotrebljavajući sopstvenu poziciju u Domu naroda parlamenta BiH i poziciju slijepo poslušne ministarke inostranih poslova Bisere Turković, kao i dio bošnjačke diplomatsko-konzularne mreže, otišao da pokuša još jednom da prevari one koje je SDA mnogo puta prevarila i koji su u vihoru građanskog rata morali da napuste BiH", rekao je Košarac Srni reagujući na višednevnu posjetu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakira Izetbegovića predstavnicima bošnjačke dijaspore u zemljama zapadne Evrope.

Prema riječima Košarca, Bakir Izetbegović nije otišao u evropske zemlje da lobira za ulazak BiH u Evropsku uniju, niti je državni novac trošio kako bi ovoj zemlji donio neku novu investiciju.

"Bakir Izetbegović je molio bošnjačku dijasporu da glasa za SDA, da svojim glasovima iz vreća ponište prava Srba iz Republike Srpske da imaju svoje legalne i legitimne predstavnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske i u parlamentu BiH. Riječ je o teškoj zloupotrebi službenog položaja i propaloj politici o kojoj domaći i međunarodni zvaničnici ne smiju više da ćute, ukoliko zaista žele da BiH ima bilo kakvu budućnost", poručio je Košarac.

On je upozorio da Izetbegović glasove u dijaspori pokušava da skupi falsifikujući dalju i bližu istoriju BiH i propagirajući neostvarene ratne ciljeve bošnjačke politike.

"Tragikomična je Bakirova priča o 'dobrim Bošnjanima', o nastanku nacija i o raznim drugim glupostima koje još može prodati samo neupućenim predstavnicima bošnjačke dijaspore. U BiH Bakir Izetbegović više nije lider, već politička kukavica koja se krije iza bošnjačke opozicije i koja nema hrabrosti da o otvorenim pitanjima i budućnosti ove zemlje razgovara sa predstavnicima Srba i Hrvata", naglasio je Košarac.

On je dodao da je politika radikalnog krila SDA, čiji su eksponenti Bakir Izetbegović, Šefik DŽaferović i Bisera Turković, izgubila podršku većeg dijela međunarodnih zvaničnika u Evropi i SAD.

"To je politika uzurpacije institucija BiH, to je politika rušenja preostalih postulata Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. To je politika koja očigledno smatra da nametnuti Inckov zakon služi samo za linčovanje Srba i Hrvata, dok, po Izetbegoviću i DŽaferoviću, Bošnjaci mogu nekažnjeno negirati zločine, veličati sopstvene zločince i vrijeđati žrtve. Zar slika Bakira Izetbegovića i Fadila Novalića sa islamskim radikalom Jasminom Mulahusićem ne govori više od hiljadu riječi?", upozorio je Košarac.

Prema ocjeni Košarca, političko djelovanje Bakira Izetbegovića na svaki način potvrđuje ispravnost politika vodećih srpskih i hrvatskih partija u BiH.

"Politika radikalnog krila SDA, koja BiH vodi u nove konflikte, biće neutralisana političkim, institucionalnim, ustavnim i demokratskim sredstvima", zaključio je Košarac.

Tagovi: